Deel je eigen verhaal met de 7 tips van Elke. Zij deed het zelf over haar BI-identiteit.

09-05-2020

Elke en Lotte gingen als twee vrijwilligers op Europese Training en leerden er hoe je gericht aan LGBTQIA+ activisme kunt doen via Digital Storytelling. Elke, ook vrijwilliger bij de Hasseltse LGBTQIA+ jongerengroep Inderdaad, deelt hoe het moet!

Na een lange reis vol geluksmomentjes en met verschillende vervoersmiddelen kwamen Lotte en ik aan in Kysak. Op weg van het station naar ons verblijf zagen we reeën vrij in de natuur en vlakbij onze wagen passeren. Het was meteen duidelijk dat we in the middle of nowhere beland waren.

Niet veel later zagen we het planningbord en werd het al snel duidelijk dat we een drukke training voor de boeg hadden. Doorheen de training breidden we ons internationaal netwerk uit en werden we een hechte deelnemersgroep met mensen uit Portugal, Spanje, Polen, Italië en België. Een goede basis om verder te gaan met het doel van deze training: ons eigen verhaal vertellen in de vorm van een kortfilm.

De tijd werd gevuld met het leren over de kracht van kwetsbaarheid en aan de hand van verschillende kunstvormen (black-out poetry, one shot movie, …) gingen we op zoek naar ons eigen verhaal. Dat deden we aan de hand van 7 stappen: 

1) Ons idee produceren: denk na over het verhaal dat je wil vertellen. 

- Ben je hier zelf klaar voor? 

- Is het de juiste tijd om dit verhaal te brengen?

- Kan je het emotioneel aan?

2) Onze tekst schrijven: schrijf je verhaal zoals je het wil inspreken, in je eigen woorden.

3) Ons verhaal brengen naar elkaar: we deelden ons verhaal met de hele groep en kregen feedback.

4) Ons verhaal inspreken en editen: tijd om je verhaal in te spreken, dat kan perfect met je smartphone. Als je veel ruis hebt op de achtergrond, dan kan je een laken of deken over je heen trekken om achtergrond geluiden te filteren. Het kan helpen om je verhaal een aantal keer in te spreken, dan kan je knippen en plakken welk delen je wil gebruiken. Je kan best wel je zin of alinea afmaken, want je hoort het al snel als er midden in een zin geknipt is.

5) Het verhaal omzetten in beelden: denk  na over hoe je het in beeld wil brengen. In Kysak waren we beperkt in de omgeving waarin we konden filmen, net als we nu beperkt zijn door de lockdown. Een reden te meer om op zoek te gaan naar een symbolische manier om je verhaal te vertellen. Een aantal deelnemers hebben hun verhaal vertelt met voorwerpen, zoals fruit.

6) De video editen: Adobe verlengt de gratis proefversies van zijn bewerkingssoftware (bv. Premiere pro) tot twee maanden, door het coronavirus. Zeker een goed idee om te checken! Op mac kan je gaan voor het gratis programma Imovie. Op een windows-computer kan je kijken naar DaVinci resolve. Voor muziek is het belangrijk om te zoeken naar ‘royalty free music’ op google, dan vind je veel geluiden en muziek voor op de achtergrond

7) Screening: Wees trots op je eindresultaat en deel het -als je je er goed bij voelt- met je omgeving! Je kan de video ook voor jezelf maken om te ervaren wat het proces voor jou kan doen.

 

We werden gelukkig in heel dit proces bijgestaan vanuit twee expertises, een maatschappelijk werker en een filmmaker. Daarnaast hadden alle deelnemers een buddy waarmee ze intensief samenwerkten van het schrijven tot de screening van onze kortfilm. 

In 2018 heb ik deelgenomen aan bicurious, waar ik een workshop volgde over bifobie. Ik werd daar geconfronteerd met mezelf en besefte dat het stemmetje in mijn hoofd, de geïnternaliseerde bifobie, me sterker in de greep had dan ik daarvoor dacht. Op deze training in Slowakije kwam dit gevoel helemaal terug naar boven. Ik kreeg op deze dagen veel emotionele steun van mijn buddy, Alberto. Dat was ook nodig, want ik heb ervoor gekozen om me heel kwetsbaar op te stellen en te tonen hoe ik bifobie (extern en geïnternaliseerd) ervaar.

Het was een intensief proces waarin ik de macht terug nam en mijn kracht terugvond. Een maand later kan ik zeggen dat ik veel meer vrede heb met wie ik ben en mijn seksualiteit. Ik heb de interne bifobe stem kunnen verbannen en ik ben gegroeid tot een zelfzekere, sterke biseksuele vrouw. Het was voor mij een intens, therapeutisch proces die me heeft geholpen bij zelfacceptatie en self-love.

 

Elk jaar stuurt Wel Jong Niet Hetero jongeren op Europese jongerenuitwisselingen of trainingen, die telkens over een bepaald onderwerp binnen de LGBTQIA+ beweging gaan. Wil je zelf ook in aanmerking komen, stuur dan een mailtje naar dries.desmet@weljongniethetero.be om te weten wanneer de volgende gepland staat.

 

Film Elke: https://www.youtube.com/watch?v=pSMDLB-Sn3U

Nieuws tags: