Wat met mijn ouders?!

Coming out

De reacties op je coming-out kunnen heel uiteenlopend zijn. Sommige ouders beseffen maar al te goed dat hun kind op dat moment door een moeilijke fase gaat. Ze proberen zichzelf er zo snel mogelijk over te zetten, om zoveel mogelijk aandacht aan hun kind te geven. Andere ouders hebben even tijd nodig en willen er zo weinig mogelijk over praten. Probeer er met hen zoveel mogelijk over te praten en gun hen de tijd om je te aanvaarden zoals je bent. 

Ouders die hopen nog snel hun kind te ‘veranderen’ door te praten, naar een dokter te sturen, of onder druk te zetten, komen gelukkig steeds minder voor. De zoon of dochter ‘aan de deur zetten’ is meestal maar een dreigmiddel. Je blijft tenslotte hun kind…. Als je denkt dat je ouders heel negatief gaan reageren, breng dan eerst een nauw familielid op de hoogte. Die persoon kan helpen om je ouders te bedaren en hen om te praten. 

Heel vaak maken ouders helemaal geen enkel probleem van je geaardheid of gender! Misschien zul je zelfs horen 'dat ze het al lang vermoedden'. Heb je daar dan zoveel nachten van wakker gelegen? 

"Mijn beste vriendin  reageerde er heel luchtig op, alsof het holebi zijn iets heel normaals was. Dat luchtte me enorm op. Ze heeft het altijd geheim gehouden en vond het plezant dat ze met mij ook over schone jongens kon roddelen." (Jonas, 17) 

"Toen ik het vertelde aan mijn ma, zei ze dat ze het al lang wist. Al toen ik een kind was wist ze dat ik ‘anders’ was. Daar stond ik dan met mijn verhaal." (Ian, 20)

"Mijn ouders reageerden bijzonder positief toen ik hen vertelde dat ik lesbisch was. Ze vroegen meteen of ik een vriendinnetje had en zeiden dat ze thuis altijd welkom zou zijn." (Emma, 16)

"Mijn vader schrok zich een ongeluk toen ik me outte en heeft een maand niet meer tegen mij gesproken. Gelukkig deed mijn moeder hem inzien dat er uiteindelijk niets veranderd was aan zijn zoon. Nu, drie jaar later, komt hij goed overeen met mijn vriendje en mij." (Jens, 24)

Info en hulp voor ouders 

Wanneer je aan je ouders vertelt dat je holebi of trans bent, is het voor hen vaak niet gemakkelijk om daarmee om te gaan. Weet dat zij bij heel wat verenigingen terecht kunnen om hun ervaringen uit te wisselen of gewoon te luisteren naar hoe andere ouders omgaan met de geaardheid van hun kind. Informatie over deze verenigingen is terug te vinden op de website van Çavaria en Transgender Infopunt.