Waarom is er nog een pride?

Coming in

De Pride is een jaarlijks evenement waarop de vrijheid van gender en seksuele oriëntatie gevierd wordt. Vroeger werden holebi’s en transgenders immers vaak vervolgd voor hun geaardheid, iets wat in de laatste decennia door veel wetten en instellingen onmogelijk werd gemaakt (in ons land tenminste!). Een goede reden dus om samen op straat te komen en een hele dag feest te vieren!

Sommige mensen vinden dat een Pride vandaag de dag helemaal niet meer nodig is omdat holebi’s en transgenders nu gelijke rechten zouden hebben, maar in de praktijk zien we dat er nog steeds veel discriminatie en geweld plaatsvindt tegen deze groepen. Dat bewijst dat de strijd voor gelijke behandeling nog lang niet voorbij is en dat dagen zoals deze dus niet zomaar overboord gegooid mogen worden. Bovendien is het gewoon een dag pure fun, waarop zowel holebi’s, transgenders, hetero’s, enzovoort de diversiteit in hun samenleving kunnen vieren. 

Symbolisch voor deze dag is dan ook de regenboogvlag, die in het bijzonder de diversiteit binnen de LGBT-gemeenschap weergeeft. Je zou de Pride dus kunnen beschouwen als de ultieme coming-out én coming-in, waarbij de holebigemeenschap als geheel aan de samenleving laat zien dat ze bestaan en trots zijn op wie ze zijn!

 [Lees verder onder de foto]

 

Bij Wel Jong Niet Hetero organiseren we elke Belgian Pride en Antwerp Pride een wagen. Iedereen is welkom. Je kan ook mee helpen met de organisatie van onze Pride wagen. Stuur ons een berichtje als je daar zin in hebt op info@weljongniethetero.be.