Verdere vragen over LGBTQIA+?

Seksuele oriëntatie

Lokale groepen en nationale teams

Lokale jongerengroepen

&Of (Leuven)

Acantha (Gent) 

Basta (Brussel)

De Flamingo’s (Antwerpen)

Enig Verschil (Antwerpen) 

Inderdaad (Hasselt) 

Liever Spruitjes (Aalst)

Toeterniettoe (Ronse) 

Verkeerd Geparkeerd (Gent) 

Mixed (Aarschot)

 

Nationale teams

Plan B 

T-jong (Gent)

Min19 (Gent) 

 

Na Wel Jong Niet Hetero…

De jongerengroepen aangesloten bij Wel Jong Niet Hetero richten zich exclusief tot holebi- en transgenderjongeren jonger dan 26 of 30 jaar. Natuurlijk eindigt het verenigingsleven niet perse na Wel Jong Niet Hetero.  Voor oudere holebi's en transgenders zijn er tal van andere initiatieven zoals Roze huizen, organisaties voor ouders, sportclubs, toneelverenigingen toneelverenigingen, praatcafés en actiegroepen. Deze zijn vaak aangesloten bij Çavaria. Daarnaast zijn er ook enkele internationale verenigingen.

 

Çavaria 

Çavaria is de belangenverdediger voor holebi's en transgenders in Vlaanderen en Brussel. Çavaria is een koepel van meer dan 120 aangesloten verenigingen. Die krijgen ondersteuning, inspraak en vorming aangeboden en vormen samen de holebi- en transgendergemeenschap. Daarnaast richt een gelijkekansenwerking zich tot de brede maatschappij. Çavaria voert campagne, informeert, sensibiliseert, lobbyt en geeft haar opinie. De gratis en anonieme Holebifoon biedt hulp en je kan er discriminatie melden. ZiZo-magazine is het uithangbord van Çavaria, op papier en online.

Een volledig overzicht kan je vinden op de website van Çavaria.

 

Roze huizen

In een aantal Vlaamse steden, verspreid over alle provincies, vind je een Roze Huis. Deze huizen vormen een ontmoetingsplaats voor holebi's, transgenders en sympathisanten. Een huis met open deuren en ramen voor alle holebi's en transgenders ongeacht huidskleur, afkomst, leeftijd, opleiding, handicap, …. Je kan er ook altijd terecht voor heel wat holebi- en transgenderinformatie. Je kan ze vinden in Antwerpen (Het Roze Huis), Gent (Casa Rosa), Hasselt (Regenbooghuis Limburg), Oostende (Polaris West-Vlaams Regenbooghuis), Kessel-Lo (Holebihuis Vlaams-Brabant) en Brussel (Rainbowhouse).

 

Internationaal: de Europese holebi- en transgenderjongerenkoepel IGLYO 

“The International Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer Youth and Student Organization” (IGLYO) is in 1984 opgericht als een reactie op de steeds groter wordende vraag naar samenwerking tussen lokale, regionale, en nationale holebi-, transgender- en studentenorganisaties. Vandaag de dag is IGLYO een ontmoetingspunt in de Europese regio. Wel Jong Niet Hetero is lid van IGLYO.

Meer info op www.iglyo.com

 

Internationaal: ILGA 

The International Lesbian and Gay Association (ILGA) is de spreekbuis voor alle homo-, bi- en transgenderorganisaties ter wereld. De federatie telt meer dan 1.000 lidorganisaties uit ongeveer 117 landen. ILGA vecht ervoor dat holebi’s en transgenders dezelfde rechten krijgen als hetero’s en probeert elke vorm van discriminatie te bestrijden. Ook Wel Jong Niet Hetero is lid van ILGA.

 

Meer info op ILGA Europa