Uit de kast!

Coming out

Andere woorden of uitdrukkingen voor “uit de kast komen” zijn ook wel “coming-out” of “outen”, ze verwijzen naar de gebeurtenis waarbij iemand anderen toevertrouwt niet hetero of cisgender te zijn, maar bijvoorbeeld wel transgender, homo, bi, lesbisch, panseksueel, enzovoort. Deze drie begrippen worden door elkaar gebruikt maar betekenen in feite hetzelfde.

Terwijl veel mensen denken dat je als holebi of transgender maar één keer “uit de kast” hoeft te komen, is het in feite een levenslang proces. Nadat je je aan je familie en vrienden geout hebt, weet immers niet heel de wereld wat jouw seksuele oriëntatie of genderidentiteit precies is. Om die reden komen holebi’s en transgenders vaak in situaties terecht waarin ze opnieuw uit de kast moeten komen. Denk maar aan het starten van een nieuwe job, terechtkomen in een nieuwe klas- of vriendengroep, etc.

Hoewel de meeste holebi’s ervoor kiezen om voor hun oriëntatie uit te komen, is dit allesbehalve een verplichting. Het gaat hier immers om iets wat velen als heel persoonlijk en privé beschouwen en dus met weinig tot geen mensen delen. Dat betekent dus ook dat je nooit iemand kan verplichten om uit de kast te komen.