Transgender

Gender

Geslacht, genderidentiteit en genderexpressie kunnen op verschillende manieren worden gecombineerd. Bij veel mensen komt dit overeen met elkaar: je hebt het lichaam van een meisje of een jongen en je voelt je een meisje of een jongen. Dit heet cisgender. Maar dat is niet voor iedereen zo. Je kan bijvoorbeeld het lichaam hebben van een jongen maar je meisje voelen. Dit noemen we gendervariant of transgender

Er zijn dus heel veel mogelijkheden hoe je jezelf kan voelen en noemen. Dit kan ook veranderen doorheen je leven. We spreken over ‘transgender’ als koepelterm voor al die gendervariante identiteiten.

Variaties

Transgenderisme: Wanneer iemand zich niet per se man of vrouw voelt, maar gewoon mens. Transgenderpersonen kiezen niet per se voor hormonen of operaties, maar het is wel mogelijk. 

Transseksualiteit: Wanneer iemand het gevoel heeft in het verkeerde lichaam te zitten en dit verandert door middel van hormonen en operaties.

Travestie: Wanneer iemand zich soms verkleedt in het ander geslacht, maar zich niet altijd identificeert met dat geslacht. 

Queer: Mensen die zich afzetten tegen de heteronorm. Dit is vooral een parapluterm voor holebi’s en travestie. Mensen die zichzelf ‘queer’ noemen, engageren zich hiertoe ook vaak politiek. 

Androgyn: Wanneer iemand over zowel vrouwelijke als mannelijke kenmerken beschikt.

 

Uit "Laurence Anyways", een Canadese film over een transvrouw

Transitie

Zoals bovenstaand overzichtje al aangaf, kiest niet elke transpersoon voor hormonen of een operatie. Doen ze dat toch, dan gaat het om een heel lang proces. Jongeren kunnen al voor hun zestiende puberteitsremmers krijgen om hun puberteit uit te stellen. Vanaf zestien komen ze in aanmerking voor een hormoonbehandeling en vanaf achttien is ook een geslachtsoperatie mogelijk. In de praktijk loopt het meestal niet zo’n vaart, omdat men er zeker van wil zijn dat de persoon in kwestie goed over zijn of haar keuze heeft nagedacht. Onder andere endocrinologen (hormoonspecialisten), psychologen, psychiaters en chirurgen zijn bij het hele proces betrokken en moeten ook vaak hun goedkeuring geven om de procedure op te starten. Op die manier willen ze voorkomen dat er overhaaste beslissingen worden gemaakt. 

Organisaties

Organisaties die zich specifiek bezighouden met het transthema, zijn Transgender Infopunt en T-jong. T-jong beantwoordt niet enkel je vragen, maar is ook een soort jeugdbeweging die geregeld samenkomt!