Soorten relaties

Relaties

Net zoals bij hetero’s bestaan er bij holebi’s heel wat verschillende relatievormen. Sommigen willen een vaste relatie, anderen houden het liever bij losse contacten. In een gesloten relatie beloven beide partners dat ze elkaar trouw zullen zijn. In een open relatie blijf ook je samen met dezelfde persoon maar geef je jouw partner meer vrijheid op seksueel vlak.

Vele jongeren experimenteren met verschillende relatievormen vooraleer ze een relatie op hun maat vinden… Er bestaat nu eenmaal geen 'juiste' of 'foute' relatie. Er bestaat een hele waaier aan relatievormen, iedereen maakt daarin zijn eigen keuze. We zetten enkele relatievormen op een rijtje:

 

Happy single
Heel wat mensen hebben geen relatie. Vaak is dit omdat ze liever wachten op ‘de ware’ of omdat ze geen behoefte hebben aan de verplichtingen binnen een (vaste) relatie. Om hun seksuele noden te bevredigen houden sommigen er dan één of meerdere sekspartners op na, al dan niet vaste of wisselende contacten.

Sinds enkele maanden ben ik weer single. Ik woon alleen en hoef met niemand rekening te houden. Mijn vrienden en vriendinnen vinden het geweldig dat ik nu meer tijd met hen kan doorbrengen. Ik wil me voorlopig aan niemand binden. (Jelle, 19)

Ik noem mezelf een vrijgezel. Maar er is wel een meisje dat ik regelmatig zie. Ze heet Laura (19). We vinden het heerlijk om samen op stap te gaan en seks te hebben. Maar ik noem dat geen relatie. Daarvoor wil ik echt verliefd zijn. (Elise, 17)

 

Open of gesloten relatie
Als je in een relatie stapt, kies je voor stabiliteit. Maar hoe je die relatie invult, dat kies je als koppel natuurlijk zelf. Misschien wil je een gesloten relatie waarin je elkaar trouw blijft. In een open relatie spreek je met je partner af dat seks buiten de relatie in een bepaalde mate toegelaten is.

In een open relatie geef je elkaar meer vrijheid op seksueel vlak. Zorg er wel voor dat zowel jij als je partner zich goed voelen bij deze situatie. Praat over je relatie en maak duidelijke afspraken over seks met andere mensen dan jullie twee. In je vaste relatie heb je misschien onveilige seks, dus is het extra belangrijk dat seks buiten de relatie veilig gebeurt!

Ook in een gesloten relatie is het belangrijk te praten over veilig vrijen. Ook al ben je elkaar trouw, een slippertje valt nooit helemaal uit te sluiten. Je misstap verzwijgen klinkt dan misschien wel de makkelijkste optie, het kan gevaarlijk zijn om een soa over te dragen.

Joris (25) en ik wonen samen, maar hij gaat vaak voor enkele weken naar het buitenland voor z'n job. Daarom hebben we de afspraak gemaakt dat we ook met andere jongens of meisjes mogen uitgaan. Als Joris thuis is, krijgt hij al mijn aandacht. We brengen dan veel tijd met mekaar door en dat is echt genieten. Maar daarnaast ga ik soms via internet op zoek naar een leuke date. Ik voel me perfect in een open relatie. We zijn allebei nog te jong om ons aan één persoon te binden. (Thomas, 23)

 

LAT-relatie
Bij een LAT-relatie of living apart together-relatie wonen de beide partners apart. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat de partners hun zelfstandigheid willen behouden, maar toch een vaste partner willen hebben.

Omdat mijn vriendin Emma (20) nog studeert willen we nog niet gaan samenwonen. Zo krijgt zij alle nodige tijd om te studeren en heb ik de vrijheid om te doen wat ik wil. In het weekend zijn we wel altijd samen en beleven we fantastische momenten. Binnen enkele jaren gaan we natuurlijk wél samenwonen. (Julie, 23)

 

LAR-relatie
Bij een LAR-relatie of lange afstandrelatie kunnen beide partners maar af en toe afspreken omwille van de grote afstand tussen hun woonplaatsen. Dit komt bijvoorbeeld voor als een partner in het buitenland woont.

Ik heb mijn vriend Alex (18) leren kennen in Zuid-Frankrijk. We zien elkaar maar één weekend per maand en tijdens de vakantie. De tijd die we samen doorbrengen, is heel intens. We hebben wel afgesproken dat we elkaar absoluut trouw blijven. Ik zou er echt kapot van zijn moest hij met iemand anders het bed induiken. Van zodra het kan, willen we gaan samenwonen. (Dieter, 22)