Op zoek naar een lief

Relaties

Hoe maak je iemand duidelijk dat je verliefd bent op hem of haar? Een eerste vriendje of vriendinnetje, hoe gaat dat in z’n werk?

Zomaar naar iemand toelopen en zeggen dat je verliefd bent op hem of haar, vraagt een flinke portie lef. Vooral als je niet weet of de persoon hetero of holebi is. Mensen leren kennen binnen de holebiwereld is daarom meestal gemakkelijker dan erbuiten.


Binnen de 'holebiwereld'
De grootste kans om holebi’s te leren kennen krijg je binnen de holebiwereld. Zo kan je bijvoorbeeld terecht op de bijeenkomsten van diverse lokale holebibewegingen van Wel Jong Niet Hetero. Wekelijks worden er allerlei activiteiten zoals praatcafés, uitstappen naar de kermis, bowling, cinema… georganiseerd waar je nieuwe vrienden kan maken. Daarnaast organiseren sommige holebibewegingen een paar keer per jaar een fuif voor holebi-jongeren. Deze gelegenheden zijn perfect geschikt om een babbeltje te slaan met die toffe griet op de bowlingbaan of die knappe gast op de dansvloer.

Verder zijn er in de grotere steden danscafés en discotheken waar het cliënteel voornamelijk uit volwassenen holebi’s bestaat. Zeer belangrijk is het dat je daar steeds een kritische houding aanneemt tegenover sommige volwassenen die misbruik willen maken van onervaren jongeren. Deze opmerking geldt zowel in de hetero- als holebiwereld!

Een andere manier om met holebi’s in contact te komen is via fora en sociale netwerksites. Zo vind je op het forum van Wel Jong Niet Hetero heel wat jongeren van jouw leeftijd waarmee je over allerlei onderwerpen kan spreken. Daarnaast zijn er heel wat andere chat- en sociale netwerksites maar de gouden regel is steeds: doe niets waar je geen zin in hebt en besef dat niet iedereen zich voordoet zoals hij/zij in werkelijkheid is.


Binnen de 'heterowereld'
Ook als je verliefd bent op iemand waarvan je de geaardheid niet kent is er nog niets verloren. Je kan misschien eens voorzichtig polsen of hij/zij op jongens of meisjes valt. Als de persoon in kwestie zelf nog niet zeker is van zijn/haar geaardheid of er nog niet voor wil uitkomen krijg je misschien een ontwijkend antwoord.

Een andere mogelijkheid is jezelf outen, zijn/haar reactie op jouw outing kan meer duidelijkheid brengen. Ben je zeker van je stuk dan kan je jouw liefde aan hem/haar verklaren, maar besef dat niet iedereen het leuk vindt om een liefdesverklaring te krijgen van iemand van het zelfde geslacht. Sommigen zullen gecharmeerd zijn, anderen vinden het maar niets. Misschien heb je wel geluk en is die jongen of dat meisje ook wel stiekem verliefd op jou…