Op jouw tempo

Ontdekken

Een vriend vraagt je mee naar een holebifuif, maar jij weet niet of je dat al wel aandurft. Je lief wil je hand vastnemen terwijl je door de stad wandelt. Je vriendin wil je voorstellen aan haar ouders, jij wil daar liever nog wat mee wachten… Je kan sneller dan verwacht in zo’n situaties terechtkomen. Misschien is jouw lief al een stapje verder dan jij en weet hij/zij niet dat jij nog twijfels hebt. Op zo’n moment is het belangrijk dat je assertief durft zijn, dat je zegt wat je denkt en voelt. Je vraagt dan als het ware respect voor wie je bent, zonder de andere te kwetsen. 

Durf duidelijk te zeggen wat jij wil en wat (nog) niet, er is niks mis mee om je grenzen te stellen. Want als de ander weet wat jouw bedoeling is, kan hij of zij daar rekening mee houden. Doe dit op je eigen tempo, maar probeer ook open te staan voor de mening van anderen.

 


Enkele tips om assertief te zijn 

  • Vertel de ander wat je van hem of haar verwacht: "Ik heb liever dat je me niet kust voor de schoolpoort. Ik vind het vervelend als de anderen ons aanstaren." 
  • Zeg duidelijk hoe ver jij wil gaan: "Ik zie je ook heel graag, maar ik ben er nog niet klaar voor om met je naar bed te gaan."
  • Leg uit hoe jij je bij een situatie voelt: "Ik zou liever nog even wachten om je bij mij thuis voor te stellen. Ik heb mijn ouders nog niet eens verteld dat ik lesbisch ben. Ik heb wat meer tijd nodig."

 

Je lief twijfelt
Het kan natuurlijk ook helemaal andersom zijn; misschien sta jij al wat steviger in de schoenen dan jouw lief. Maak in dat geval voldoende tijd om naar de andere te luisteren en probeer de twijfels te begrijpen die hij/zij heeft. Ten slotte heb je zelf in het verleden misschien gelijkaardige twijfels gehad. Probeer in dat geval op het tempo van je lief stap voor stap aan zijn/haar  aanvaarding, zelfvertrouwen, outing,… te werken.