Niet-binaire genderidentiteiten

Gender

Voor de meeste mensen zijn twee mogelijkheden; vrouw of man, voldoende. Ze voelen zich volledig man of vrouw, of kiezen datgene dat het beste bij hen past. Het is ook zeker niet zo dat als je je goed voelt als vrouw, maar enkele mannelijke kantjes hebt, je daarom meteen een niet-binar gender hebt. Net als je gaat stemmen: je kiest voor de politieke partij die het beste bij je past, maar vaak is er wel iets waar je niet mee akkoord gaat. 

Toch zijn er ook mensen die niet kunnen kiezen tussen alle politieke partijen, omdat ze allemaal te ver van hen af staan, en zo kunnen er ook vele mensen niet kiezen tussen die twee genders: ze staan allebei te ver van hen af. Dat is geen kwestie van niet ‘willen’ kiezen, maar vooral van niet ‘kunnen’ kiezen. De twee mogelijkheden zijn voor hen gewoon ontoereikend.

De genders “man” en “vrouw” noemen we de "binaire genders". Alles dat daarbuiten valt noemen we “niet binaire genders”.

Voor sommigen is het belangrijk dat dit ander gender ook een naam heeft, en zo bestaan er ondertussen een hoop nieuwe woorden die deze genders (proberen) te omschrijven. Om je een beeld te geven, hieronder een aantal voorbeelden.

 

Demigender

= een gedeeltelijke connectie hebben met een bepaald gender

Demiman: voelt zich gedeeltelijk (maar niet helemaal) man

Demivrouw: voelt zich gedeeltelijk (maar niet helemaal) vrouw

Vb 1. "Ik denk dat ik beslist heb dat ik een demimeisje ben.(…) Er zijn tijden waarin ik het totaal niet erg vind om een meisje te zijn, ik hou van jurken en make-up, maar ik voel dat dat gewoon objecten zijn en die hebben geen echte connectie met mijn gender. Soms dacht ik dat ik misschien agender was, maar omdat ik ook verbinding vind met mijn vrouwelijke kant leek dat toch niet helemaal juist voor mij."

Vb 2.  "Ik ben demigender, in mijn geval demiman. Ik ben nooit echt geweest wat je mannelijk zou noemen, maar ik ben ook niet vrouwelijk. Als het me gevraagd wordt, zal ik meestal zeggen dat ik man ben omdat dat mijn geboortegeslacht is, maar wanneer andere mensen naar me verwijzen als mannelijk zou ik bijna oncomfortabel worden. Ik heb mezelf altijd beschouwd als zijnde man maar bijna niet ‘zoals andere gasten’, als dat ergens op slaat. Er was altijd een barrière op een of andere manier als het er op neer kwam mezelf als mannelijk te zien maar ik heb mezelf nooit echt als iets anders beschouwd dus ik zou er dus gewoon soort van niet te lang over nadenken en gewoon verder gaan. Ik heb nog maar pas geleerd over demigender en dan besefte ik dat dat label beter past dan iets anders."

 

Genderfluide

= een andere genderidentiteit op een ander tijdstip.

Vb. “Mensen hebben de neiging om te denken dat ik een transvrouw ben, maar dat ben ik niet, ik ben simpelweg een jongen in een kleedje. Ik heb net beseft dat ik genderfluide ben. En dat betekent: als ik een jongen ben, ben ik zeer gelukkig als jongen, dan word ik graag 'hij' genoemd, ik ben zeer comfortabel als man. Maar als ik Asifa ben, dan word ik graag naar verwezen als 'zij'. Ik vind dat ik er goed uitzie, en ik voel me heel comfortabel als vrouw.” (Asifa Lahore)

 

Genderqueer

= iemand die zowel mannelijke als vrouwelijke identiteitskenmerken heeft en die zich bv. man én vrouw of net noch man, noch vrouw voelt.  Deze persoon vindt dat gender of met welk gender je je identificeert er eigenlijk niet toe doet of zou mogen toe doen.

Vb. "Toen ik in het queer-milieu terecht kwam, had ik het gevoel dat ik thuiskwam. Ik hoefde helemaal niet te kiezen. Ik kon mannenkleren dragen, maar mocht toch mijn emoties tonen. Het was niet zo abnormaal dat ik niet zo sterk was, en ik hoefde helemaal niet als een dame te lopen. En het was niet omdat ik de ene keer op een jongen verliefd werd, dat de volgende niet wat vrouwelijker kon zijn."

 

“Wat doet dit er allemaal eigenlijk toe?”, vragen veel mensen zich af. “Zijn we niet allemaal gewoon “mensen”, en is het ‘uitvinden” van al die nieuwe termen gewoon een hoop nieuwe, overbodige hokjes maken? “

Wel, het punt is eigenlijk dat bijna iedereen mensen blijft indelen in twee groepen ‘man’ of ‘vrouw’. Als je iemand ziet, heb je die meteen ook gelabeld als ‘man’ of ‘vrouw’, gebaseerd op hoe die persoon eruit ziet of zich gedraagt. En bij die labels heb je dan meteen ook verwachtingen (denk aan de heteronorm). Als je je zowel bij het hokje ‘man’ als het hokje ‘vrouw’ niet thuis voelt, kan het zeer geruststellend zijn om een andere term op je gender te  kunnen kleven. Het geeft je het gevoel dat je ergens bij past, en het is ook een makkelijk antwoord op  de, verbazend veel gestelde vraag “Ben je nu een jongen of een meisje?’.