LGBTQIA+?

Seksuele oriëntatie

 

LGBTQIA+” is een term die vooral wordt gebruikt als symbool voor de rechtenbeweging die erachter schuilgaat, maar is ook een handig geheugensteuntje om geen (groepen) personen over het hoofd te zien wanneer je het hebt over seksuele en genderdiversiteit. Hieronder lichten we kort elk deeltje van de afkorting toe:

Lesbian: vrouwen die op vrouwen vallen

Gay: mannen die op mannen vallen

Bisexual: personen die op zowel mannen als vrouwen vallen

Trans: personen die transgender of transseksueel zijn 

Queer / Questioning: queer is een parapluterm voor iedereen die zich niet hetero en/of cisgender voelt, questioning slaat op personen die nog niet 100% zeker zijn van hun seksuele oriëntatie en/of gender

Intersex: personen die geboren zijn met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken, hormonen of genen

Asexual: personen die weinig tot geen seksuele aantrekking voelen tot anderen

+: Alle andere seksuele oriëntaties, genders en geslachten die niet onder de andere letters vallen

 

Wat verbindt deze woorden met elkaar?

Op het eerste zicht is het moeilijk om de rode draad doorheen deze afkorting te herkennen: het gaat immers zowel over gender, geslacht als seksuele oriëntatie. Wat deze groepen mensen echter met elkaar in verband brengt, is het feit dat ze allemaal benadeeld worden door de zogenaamde ‘heteronormativiteit’ die onze samenleving sterk beheerst. De heteronorm gaat ervan uit dat iedereen vanzelfsprekend hetero is tot het tegendeel bewezen is. Ze maakt bovendien enkel een onderscheid tussen mannen en vrouwen en koppelt deze aan sterke gendernormen, oftewel ‘regels’ over wat mannelijkheid of vrouwelijkheid is.