Leeftijdsgrenzen

Seksualiteit meisjes

Overal ter wereld zijn er verschillende wetgevingen en minimumleeftijden voor seks, zo is de minimumleeftijd voor seks binnen Europa verschillend van land tot land. Soms is er ook een verschil tussen minimumleeftijden voor heteroseks en homoseksuele/lesbische seks of geldt er een maximum leeftijdsverschil. In enkele landen is seks met iemand van hetzelfde geslacht zelfs verboden. Als je van plan bent om seks te hebben in het buitenland, informeer je dus best over de lokale wetgeving. In België gelden de volgende regels:

  • Elke seksuele handeling is strafbaar met iemand die jonger is dan 16, dit geldt ook voor online seks. Zijn beide partners jonger dan 16 jaar is het onduidelijk wat er kan gebeuren. Als de ouders of kennissen van een van de partners protesteert kan dit zware gevolgen hebben voor beide partners en hun ouders.


  • Tot aan je meerderjarigheid (18 jaar) hebben je ouders het recht om te bepalen met wie je omgaat. Ze kunnen je dus verbieden om je vriendje te zien, eventueel met gerechtelijke stappen. 


  • Als je iemand van onder de 18 in huis neemt of zelfs een keer laat overnachten, zonder toestemming van zijn/haar ouders, kunnen deze een klacht neerleggen wegens 'ontvoering van een minderjarige'. Om problemen te vermijden neem je best een ondertekende verklaring van de ouders mee als je met je minderjarig lief op reis gaat.