Kwaaltjes

Seks

Te vroeg klaarkomen

Als je vindt dat je te vroeg klaarkomt, kan enige training hulp bieden. Je moet het gevoel van een aankomend orgasme goed leren herkennen zodat je het wat rustiger aan kan doen en wachten tot het "klaarkomgevoel" verdwijnt. Met de nodige oefening kan je leren om je orgasme systematisch uit te stellen.

Niet klaarkomen 

Een vrijpartij is meer dan alleen het orgasme, het voorspel kan even plezant zijn. Toch is het misschien vervelend als een van de partners een keertje de finale niet bereikt. Blijf rustig en zoek een gemakkelijkere houding. Als het echt niet lukt, maak er dan geen drama van. Seks moet niet altijd eindigen met een orgasme maar kan even goed eindigen in een lekker warme knuffel. 

Als je systematisch problemen hebt, maak het voorspel dan niet te lang, een snel sekspartijtje geeft vaak meer kans op succes. Als de problemen blijven aanhouden, stap dan naar een dokter.

Erectieproblemen

Tijdelijke erectieproblemen overkomt iedereen wel eens. De oorzaak kan lichamelijk of geestelijk zijn.

Soms hebben erectiestoornissen een lichamelijke oorzaak. Ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten en prostaataandoeningen kunnen voor permanente problemen zorgen, hierover praat je best met je huisarts.

Zware vermoeidheid, geneesmiddelen en overmatig alcohol- en druggebruik kunnen een tijdelijk effect hebben. Maak je geen zorgen als je geen erectie kan krijgen als je moe of ziek bent, je alcohol gedronken hebt of gewoon geen zin hebt in seks. Als je je erectie verliest bij het aandoen van een condoom, oefen dan thuis bij het masturberen. Het kan nooit een reden zijn om het condoom weg te laten!

Geestelijke problemen zoals angst of heftige gevoelens kunnen een erectie in de weg zitten. Aan de leuke dingen van seks denken kan een oplossing zijn. Praat erover met je partner als het om faalangst gaat. Vaak zijn deze klachten tijdelijk, als je je weer beter voelt, gaan de stoornissen vanzelf over. Als dat niet lukt, praat er dan over met je huisarts, die je eventueel erectiepillen kan voorschrijven.

Blue balls 

Blue balls zijn een soort van kramp in de spiertjes rond de zaadleiders in de bijbal bij langdurende sekspartijen zonder klaarkomen. De oplossing is eenvoudig: zo snel mogelijk klaarkomen, zelfs als je geen zin meer hebt in seks. Daarna verdwijnt de pijn vanzelf. 

Allergisch aan latex

Sommige jongens zijn allergisch aan het latex van een gewoon condoom. Deze allergie is zeldzaam maar valt te vermijden door condooms uit polyurethaan te gebruiken. Seks zonder condoom is natuurlijk géén veilige optie.

 Te nauwe voorhuid 

De voorhuid beschermt de gevoelige eikel, maar soms doet ze dat net iets te goed en kan de voorhuid niet over de eikel naar achter schuiven. Een te nauwe voorhuid maakt je eikel extra gevoelig voor irritatie. Een aanraking van je eikel kan dan onaangenaam aanvoelen. 

Indien de voorhuid af en toe toch over de eikel kan schuiven, bestaat het gevaar dat de rand van de voorhuid de eikel gaat afknellen, waardoor die zich helemaal gaat volpompen met bloed dat niet meer weg kan. In dat geval spreken we van 'een Spaanse kraag'. De voorhuid of het riempje dat de voorhuid met de eikel verbindt, kan bij zo'n nauwe voorhuid een heel klein beetje inscheuren. Behoorlijk pijnlijk, het wondje geneest maar het litteken veroorzaakt een nog smallere voorhuid. In deze gevallen kan men in een eenvoudige operatie de voorhuid wijder maken. Spreek erover met je huisdokter.

Anale kloven

Tegen anale kloven is er nauwelijks medicatie. Je hoeft niet aan anale seks te doen om een scheurtje in je anusslijmvlies te krijgen. De dokter kijkt dus heus niet vreemd op als je daarmee aan komt kloppen. Toch verdwijnt de zin in anale seks. Gewoon naar het toilet gaan, kan al pijnlijk zijn. De enige oplossing is een tijdje geen anale seks te ontvangen, glijmiddel gebruiken op het toilet en eventueel een ontsmettende zalf aanbrengen.