Hoe weet ik of ik homo / lesbisch / bi / pan / trans /... ben?

Seksuele oriëntatie

Homo of lesbisch

Als je als jongen enkel verliefd wordt op jongens wordt je vaak als homo bestempeld, een meisje dat enkel op meisjes valt wordt lesbisch genoemd. Met deze labels is helemaal niets mis, maar uiteraard noem je jezelf natuurlijk hoe je wil. Veel jongeren noemen zichzelf gewoon “holebi” omdat ze het verschil tussen verliefd worden op iemand van hetzelfde en het andere geslacht niet belangrijk vinden.

Biseksueel

Biseksueel zijn of kortweg ‘bi’ zijn betekent dat je zowel op mensen van je eigen geslacht als mensen van het andere geslacht kan verliefd worden. In het begin kunnen dit soort gevoelens wat verwarrend zijn voor jezelf, maar bekijk het positief: je kan verliefd worden op twee keer zoveel mensen!

Trans

Heb je soms het gevoel dat je in het verkeerde lichaam geboren bent? Dat de labels jongen/meisje de lading niet dekken? Of misschien hou je er wel van om af en toe eens te experimenteren met kledij die toegeschreven wordt aan het andere geslacht?

In dat geval ben je misschien transgender. Transgender is de overkoepelende term voor iedereen die zich op welke manier dan ook niet (volledig) thuis voelt in de hokjes man/vrouw. Hieronder vallen transgenderisme, transseksualiteit, travestie, queer, androgyn en alle andere manieren van genderbeleving die niet overeenkomen met het traditionele beeld van de tweeledige indeling 'man en vrouw'.

Besluit

Niemand kan in jouw plaats bepalen of je holebi of trans bent. Om dit te ontdekken kan je bijvoorbeeld een bezoekje brengen aan een holebi- of transvereniging, met een vriend of vriendin praten, info opzoeken over hoe andere mensen het ervaren om holebi of trans te zijn, etc. Leg in elk geval niet te veel druk op jezelf: het kan even duren om te ontdekken wie je bent, zeker op vlak van gender en oriëntatie. Gun jezelf dus te tijd en vrijheid om op jouw eigen tempo te ontdekken.