Hoe leer ik holebi en transgender jongeren kennen?

Coming in

Online

Andere LGBT’s leren kennen is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je op je eentje bent. Om die reden volgt hier een overzicht van een aantal laagdrempelige ontmoetingsplaatsen, zowel on- als offline.

Wil je nieuwe mensen leren kennen, maar is een echte ontmoeting een te grote stap? Dan bestaat zeker de optie om elkaar eerst (of enkel) online te ontmoeten op deze kanalen:

  • Min19: On- en offlineplatform voor LGBT-jongeren tot en met achttien jaar. Via een beveiligde procedure krijg je toegang tot een sociaal netwerk dat bestaat uit en onderhouden wordt door jongeren die zich ‘anders’ voelen op vlak van gender of seksuele oriëntatie. Je kan er zowel chatten, op fora schrijven als activiteiten leren kennen. Op die manier is ook de stap naar het meemaken van een activiteit snel gezet! 
  • T-jong: On- en offlineplatform voor transjongeren. Hieronder vind je de T-birds, ctrl-T en T-squad.
  • WJNH-forum: niet enkel Min19 heeft een forum, ook onze WJNH-website beschikt hierover. Je kan er zelf een topic starten, maar ook reeds beantwoorde vragen lezen. Hier kan iedereen terecht, er is dus geen specifieke beveiliging voorzien.

 

Offline bij Wel Jong Niet Hetero

Ben je klaar om de stap naar een echte ontmoeting te zetten? Bij Wel Jong Niet Hetero is er al heel wat te vinden. Hieronder een overzichtje. Alle activiteiten staan ook gebundeld op onze activiteitenpagina.

Lokale groepen (feestjes, activiteiten)

Je kan een lokale holebi-jongerengroep wat vergelijken met een doorsnee jeugdvereniging in je buurt: een groep jongeren die samen bowlen of op weekend gaan. Maar af en toe gaat het natuurlijk ook over hoe het is om holebi of transgender te zijn.  Bij een drankje houden de leden een groepsgesprek over de ‘outing’ bij familie en vrienden, een leuke quiz over veilige seks...

 

Je kunt de groepen vinden op onze overzichtspagina: weljongniethetero.be/groepen.

Nationale teams

Er zijn teams die op nationaal niveau activiteiten en kampen organiseren. Ze richten zicht op specifieke jongeren. Zo heb je Min19 voor jongeren die in het middelbaar zitten en T-jong voor transgender jongeren.

Een volledig overzicht vind je onder 'Andere werkingen'.

Projecten

Wij willen mensen met ideeën van acties of activiteiten mee helpen om op te starten. Zit je zelf met een idee om te organiseren, stuur het ons en wij helpen je het te verwezenlijken.

Meer info vind je op de projectpagina.

 

Meer op andere plaatsen

Cafés

Sommige cafés richten zich specifiek naar of zijn populair bij een LGBT-publiek.Op deze plaatsen kan je dus veilig jezelf zijn in het uitgaan en misschien zelfs anderen leren kennen! Zo heb je in Gent bijvoorbeeld het A-Plus café, in Antwerpen dan weer de Red&Blue, etc.

Andere organisaties

Er zijn meer organisaties dan enkel Wel Jong Niet Hetero. Die richten zich wel niet op jongeren. Je vindt een lijst van alle organisaties op de site van çavaria.

“Welkom” in het Arabisch en Turks. Een beweging ontstaan uit vrouwen, mannen en transgenders met roots voornamelijk in de Maghreblanden, het Midden-Oosten, Turkije en Sub-Sahara Afrika die zich aangetrokken voelen tot mensen van dezelfde sekse en/of vragen hebben over hun seksualiteit of genderidentiteit.

Roze Huizen van Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt en Oostende

In elke Vlaamse provincie vind je wel een Regenbooghuis. Dit is een plek die ondersteuning biedt aan alle lokale LGBT-verenigingen en hun vrijwilligers. Vaak zullen hier ook activiteiten doorgaan van lokale verenigingen, omdat ze hun lokale beschikbaar stellen.

Je vindt de regenbooghuizen in

  • Oostende (REBUS)
  • Gent (Casa Rosa)
  • Antwerpen (Roze Huis)
  • Hasselt (Regenbooghuis Limburg)

 

Waarom zijn aparte verenigingen nodig?

Vaak stellen mensen zich de vraag waarom er eigenlijk aparte verenigingen, feestjes en organisaties zijn voor LGBT’s. Ze gebruiken daarbij als argument dat integratie op die manier net moeilijker wordt en dat holebi- en transpersonen zich op die manier afscheiden van de rest van de bevolking. 

Wij zijn het niet eens met deze mening, omdat wij inzien dat aparte verenigingen en groepen een heel specifieke functie hebben: je leert er niet enkel mensen kennen die jouw situatie begrijpen en bespreekbaar maken, maar het biedt je ook een veilige ruimte (‘safe space’) om jouw gevoelens te beleven en uiten. Daarnaast zijn het ook plaatsen waarbinnen activisme soms groeit, waardoor politieke verandering mogelijk wordt.

 

Discriminatie binnen de community

Het coming-in-verhaal is eentje van verwelkoming en inclusie, maar verloopt niet altijd voor iedereen van een leien dakje. Net als elke gemeenschap is er ook hier (jammer genoeg) soms sprake van discriminatie. Een groep die daar vaak het slachtoffer van is, is die van biseksuele personen. Daarvoor verwijzen we naar de aparte infobox rond ‘bi visibility’.