De heterowereld

Normen

Je kent het wel: ben je een meisje, dan verwacht men dat je een relatie begint met een jongen, dat er geen al te groot leeftijdsverschil zit tussen jullie twee, of dat de jongen hooguit iets ouder is. Er wordt verwacht dat je een langdurige relatie aangaat, al dan niet trouwt, een huis koopt en aantal kinderen krijgt, liefst in die volgorde. Verder wordt van meisjes verwacht dat ze zich ‘vrouwelijk’ gedragen en kleden: benen scheren, aanspannende kledij, elegant wandelen,... van jongens wordt dan weer verwacht dat die wat stoerder zijn, nooit of te nimmer een rok dragen of willen dragen, heel carrièregericht zijn, geen tranen tonen in publieke ruimtes en kort haar hebben (metalheads daargelaten).

Dit is natuurlijk heel cru gesteld: er is bijna niemand die aan deze voorstelling voldoet en wordt het over het algemeen niet als een probleem aangezien als je hier een beetje van afwijkt. Toch zit dit verwachtingspatroon ingebakken bij de meeste mensen. Dit noemen we ‘de heteronorm, ofwel het aannemen dat heteroseksualiteit en alles wat daarbij komt de standaard is. De heteronorm zorgt er voor dat als we iemand ontmoeten, daarbij direct een aantal vooroordelen hebben.

Heel wat mensen wijken af van die norm. Homo’s en lesbiennes vallen op iemand van hetzelfde geslacht: niet heteronormatief. Iemand geboren in een vrouwenlichaam voelt zich een man: niet heteronormatief. Een jongen doet aan ballet: niet heteronormatief. Single zijn en geen lief zoeken: niet heteronormatief. Alleenstaande vader: niet heteronormatief. Aseksueel zijn: niet heteronormatief.

Zodra genoeg mensen de norm doorbreken, past de heteronorm zich aan. Zo gaat men er ondertussen al lang niet meer van uit dat je sowieso een relatie hebt met iemand van het andere geslacht.

Maar daarbij komen dan weer nieuwe vooroordelen, nieuwe normen. Van een homoman gaan we verwachten dat die zich wat vrouwelijker gedraagt. En bij een lesbienne wordt het idee van een kortharige ‘butch’ gecreëerd. En  eenmaal je als man een relatie gehad hebt met een man, verwacht men ook dat je volgende relatie weer met een man is.

Niet alle homo’s zijn ‘verwijfd’. Niet alle lesbienne’s zijn butch. Iemand die er lesbisch ‘uitziet’ kan ook hetero zijn. Iemand die borsten heeft, kan zich als man identificeren.