
(nog zo'n aanrader: Spinder van Simon Vander Geest, natuurlijk niet te vergelijken met Het Gouden Kompas, maar bijzonder grappig!).
Nog gelezen de laatste tijd:
Speciale vermelding voor een nieuwe favoriet uit de prentenboeken van dit najaar:
* Pieter Gaudesaboos - Wat zit er in die kist: prachtig geïllustreerd, heerlijk verhaaltje dat de spanning weet op te bouwen, met leuke herhalingen (om het voorlezen nog leuker te maken), en een heel fijne pointe op het einde).
* Gaea Schoeters - De kunst van het vallen: niet uitgelezen omdat het me na een tweehondertal pagina's écht niet meer kon boeien. Soms wat 'dik' geschreven, maar met mooie zinnen, en het verhaal zit duidelijk in een dichte structuur, die soms zo benauwend wordt, dat alles het geraamte van het boek lijkt.
* Filip Canfyn - Het syndroom van verkavelingsvlaanderen: zou verplichte kost moeten zijn voor iedereen die van plan is te gaan kopen/bouwen. Maakt brandhout van heel de ruimtelijke ordening en kiest radicaal voor de stad of het platteland, maar niets daar tussen. Vooral de socio-economische linken die hij daarbij nog eens legt, maken het bijzonder interessant. Lees dit!
* Philip Blom - Alleen de wolken. Cultuur en crisis in het Westen tussen 1918 en 1938. Een heerlijk dikke klepper. Al ben ik niet zo te vinden voor de chronologische aanpak die hij hanteert, en soms wat saai wegens "captain obvious"-gehalte, maar voor een lekenpubliek ongetwijfeld echt boeiend. Er staan vaak leuke details en weetjes in.
* Alice Munro - De droom van mijn moeder. Kortverhaaltje, en echt een pareltje. Ik heb erdoor een bundel kortverhalen van Munro gekocht, en het staat hoog op mijn te lezen lijst (een keer dat mijn boeken uitgepakt zijn...)