Holebi-thema in school

Inhoudelijke discussies over maatschappij, actualiteit en ongespecificeerde algemeenheden.
Blue_eyes24
New user
New user
Berichten: 18
Lid geworden op: 01 sep 2013 18:49
Geslacht: Man

Holebi-thema in school

Bericht door Blue_eyes24 » 01 sep 2013 19:16

Hey iedereen,

Je kent het wel, de drugsdagen, relatiedagen en andere vormingsdagen in school tussen de lagere school, de middelbare school en voor sommigen ook nog tijdens het verder studeren aan de universiteit of de hogeschool. In vele dagen wordt er aan sensibilisering gedaan over drugs, aids en dergelijke. Maar toen ik nog op de schoolbanken zat in de lagere of middelbare school ging het zelden over het holebi thema, om niet te zeggen dat het in mijn scholen daar nooit over ging.

Hoe zat dat bij jullie? Hebben jullie ooit een soort van vormingsactiviteit of een jongerenvereniging over de vloer gehad die dit thema kwam aankaarten? Denk je niet dat zoiets een positief effect zou hebben op nog meer sensibilisering?

Ik kijk alvast ernaar uit om jullie mening hierover te horen!

R.

Pancake
Forumkoppel 2017
Berichten: 2732
Lid geworden op: 01 aug 2013 02:46
Geslacht: Man
Locatie: Gent

Re: Holebi-thema in school

Bericht door Pancake » 01 sep 2013 19:51

Op mijn school wordt er niet moeilijk over gedaan, maar er is ook niet echt een 'aansporing'. Geen holebi-dagen of zo. Wat in mijn ogen heel jammer is, want de wereld is al afkeurend genoeg over holebi's. Niet veel aan te doen...
“Be who you are and say what you feel, because those who mind don’t matter and those who matter don’t mind.”

Meest begeerde vrijgezel 2015 en 2016

Peanut
Experienced user
Experienced user
Berichten: 514
Lid geworden op: 15 jun 2011 12:41
Geslacht: Vrouw
Locatie: Antwerpen

Re: Holebi-thema in school

Bericht door Peanut » 01 sep 2013 21:07

Het 4de jaar heeft ieder jaar RSV-dag en dat staat ieder jaar in het teken van een bepaald thema. 2 jaar geleden was dat homoseksualiteit met als afsluiter de film 'Brokeback Mountain'.

En soms praat men er ook over tijdens de les. Nee, op dat vlak kan ik dus echt niet klagen over mijn school.

jorisje
Regular user
Regular user
Berichten: 155
Lid geworden op: 27 jul 2011 19:22
Geslacht: Man
Locatie: Diepenbeek

Re: Holebi-thema in school

Bericht door jorisje » 01 sep 2013 23:01

Interessant topic :)

Helaas is er bij ons in school ook nooit echt veel aandacht aan besteed. Nuja, in de echte "jongensrichtingen" is het echt not done om holebi te zijn en dat lieten die ook heel goed blijken op de "speelplaats". In de zorgende richtingen maakten holebi zijn niet echt veel uit. Wel heb ik nooit meegemaakt dat er iemand openlijk holebi was op mijn school. De meeste kwamen/komen pas uit de kast na het secundair bij ons... En het zijn er precies redelijk veel :p

Ik herinner me wel dat er 1 keer iets gedaan is rond seksualiteit e.d. en daar kwam holebi zijn even aanbod, maar ook niet om te zeggen dat het echt sensibiliserend was. Vind ik eigenlijk wel jammer. Ik ben echt wel voorstander van themadagen rond dit thema.

Zelf ben ik aan het studeren voor leraar in het secundair en ik wil me later wel engageren voor themadagen of iets dergelijks in mijn toekomstige school. Ook wil ik graag een steun zijn voor jongeren die twijfelen rond hun geaardheid.

padzo
Regular user
Regular user
Berichten: 113
Lid geworden op: 05 apr 2013 15:51
Geslacht: Man
Locatie: Gent

Re: Holebi-thema in school

Bericht door padzo » 03 sep 2013 12:27

Bij mij werd er bij leerkrachten niet echt moeilijk over gedaan. Dat er niet veel over gepraat werd, vond ik niet erg. In principe had het wel eens in een klasgesprek of debat (tijdens een taalvak) aan bod mogen komen omdat het, zelfs en zeker vandaag de dag, nog steeds op verschillende vlakken en bij verschillende mensen knijpt. Persoonlijk ben ik blij dat ik daar niet echt over hebt moeten praten. Ik was zò bang, zeker in het 3de en 4de middelbaar. Toen werd er ook niet over gepraat. In het 5de en 6de middelbaar dan weer wel, tijdens godsdienstlessen bijvoorbeeld. En toen kwam ik wel op voor holebi's, zonder mezelf te outen (of deed ik dat wel?). Voordeel is dat ik in een welbelezen, progressieve klas zat die het meestal roerend eens was over holebirechten, maar in de praktijk vaak wel nog achterop hinkte.

En daar zit de enige zaak in die ik mijn school verwijt. Een totaal gebrek aan optreden als er 'homo' wordt geroepen, niet zo bedoeld of niet. Toen ik dat nog niet kon nuanceren en plaatsen, vond ik het verschrikkelijk, en werd het normaal voor me dat het enkel als iets negatief werd gezien door niet-holebi's.

Er zijn die jaren geweest, in het derde en het 4de middelbaar voornamelijk dat ik uren nadacht over hoe het òfwel te brengen òfwel hoe ik hetero zou worden en het mijn hele leven zou wegmoffelen. Gelukkig heb ik de moed gehad om mij bij enkelen uit te spreken over wie ik ben; en ik denk dat eigenlijk mijn 8-mansklas het wel allemaal vermoed omwille van mijn uitspraken over zaken die bewegen in de (wereld-) politiek ed en mijn stilzwijgen over vrouwen, iets wat ik sowieso wel zou doen mocht ik hetero zijn. En gelukkig hangen mijn gevoelens en ideeën dus niet langer af van scheldwoorden, 2 krantenkoppen en pornosites. Gelukkig.

Préttiggestoord
Senior user
Senior user
Berichten: 1090
Lid geworden op: 18 okt 2011 20:55
Geslacht: Man
Locatie: Rupelstreek

Re: Holebi-thema in school

Bericht door Préttiggestoord » 03 sep 2013 14:24

Wij hebben op school geen holebi-dagen gehad. Wel was er één keer een projecten dag met één groepje die dan aan dat thema werkte..

Onze leerkrachten die waren wel heel beschermend tegenover holebi's. In onze cursus stond bij een oefening soms eens een homokoppel of een lesbisch koppel in plaats van een heteroseksueel koppel. Als er over gepraat werd dan motiveerden de leerkrachten iedereen wel om er acceptabel tegenover te staan.

Zelf zat ik in een klas met heel wat moslims. Eerst waren ze wat terughoudender, maar na enkele jaren hadden gewoon een instelling van dat zij niet konden oordelen over bv. homo's. Ze zeiden dat mensen je moeten accepteren zoals je bent.

itsjustme1
New user
New user
Berichten: 53
Lid geworden op: 04 jan 2013 20:53
Geslacht: Man
Locatie: Lier

Re: Holebi-thema in school

Bericht door itsjustme1 » 03 sep 2013 18:58

Op relatiedagen in het 5de jaar hebben er twee holebi's komen praten. Ook was homoseksualiteit een hoofdstuk bij godsdienst, al was de leerkracht eerder negatief.

Over het algemeen staat onze school toch wel zeer positief ten opzichte van homo's. Leerlingen accepteren het over het algemeen wel, en leraren ook. (Behalve die ene leerkracht, maar dat is gewoon een apart geval)
Ik zit toch in een goede school vind ik.

Anna*
Regular user
Regular user
Berichten: 282
Lid geworden op: 13 jan 2010 15:12
Geslacht: Vrouw
Locatie: Vlaams-Brabant
Contacteer:

Re: Holebi-thema in school

Bericht door Anna* » 05 sep 2013 11:26

Ik heb op 2 middelbare scholen gezeten, in de eerste had ik vooral het gevoel dat het onderwerp praktisch ontweken werd. In de tweede school werd er wel over gepraat, er waren ook verschillende leerkrachten holebi. Toch echt een sensibilisering is er nooit echt geweest.
In mijn hogeschool was er wel een diversiteitsdag en daar kon je kiezen naar wat je ging luisteren/ging doen, er stond ook iets tussen voor holebi's én voor transgenders. Maar of je daar naartoe ging was dus wel optioneel.
Life begins at the end of your comfort zone

Pancake
Forumkoppel 2017
Berichten: 2732
Lid geworden op: 01 aug 2013 02:46
Geslacht: Man
Locatie: Gent

Re: Holebi-thema in school

Bericht door Pancake » 05 sep 2013 19:29

Ik heb gisteren eens in mijn agenda gebladerd (die overigens voor denk ik heel Vlaanderen dezelfde is). Er staan per week onderaan een paar 'speciale dagen' (zoals Huisdierendag of Dikketruiendag etc.) of uitleg over wat je wel of niet moet doen in het leven. Enfin; heel vaag, maar bon... Ik blader dus van 2 september tot 30 juni: GEEN ENKELE NOTA IVM HOMO-/BISEKSUALITEIT en dergelijke. Gewoonweg niets. Zou het niet al een startpunt zijn om daar onderaan toch al bij 17 mei 'Internationale Dag tegen Homofobie' te vermelden?
Zou toch al helpen voor gay acceptance, niet?
“Be who you are and say what you feel, because those who mind don’t matter and those who matter don’t mind.”

Meest begeerde vrijgezel 2015 en 2016

Lorenzoo
New user
New user
Berichten: 14
Lid geworden op: 01 okt 2013 22:08
Geslacht: Man
Locatie: oostkamp

Re: Holebi-thema in school

Bericht door Lorenzoo » 26 okt 2013 16:12

Op mijn oude school was het holebi zijn nooit een probleem.
Leerlingen kwamen zonder probleem uit de kast, leerkrachten staken hun geaardheid niet weg.

Maar 'holebi-dagen' waren er nooit, wel hebben ze meegedaan aan Frigay..
En toen ik het las was ik trots op mijn oude school!!


http://www.nieuwsblad.be/article/detail ... 8_00798861

neah
New user
New user
Berichten: 33
Lid geworden op: 19 okt 2012 01:27
Geslacht: Vrouw
Locatie: eeklo

Re: Holebi-thema in school

Bericht door neah » 26 okt 2013 16:21

mijn school heeft juist een holebi awareness week achter de rug
alle ja de ASO afdeling heeft dat gedaan

blijkbaar mag tso en bso daar niet mee aan doen...

SingingInTheRain
Regular user
Regular user
Berichten: 160
Lid geworden op: 18 jul 2012 11:01
Geslacht: Man

Re: Holebi-thema in school

Bericht door SingingInTheRain » 26 okt 2013 16:24

op mijn school is er een holebigroepje en komt er op de relatiedag iemand van een holebigroep, ik geloof &of, iets vertellen rond holebi's enzo, en het is een katholieke school, nu is er rond amnesty international zelfs godsdienst leerstof rond alles dat met holebi's te maken heeft enzo

Allives
New user
New user
Berichten: 37
Lid geworden op: 17 mar 2013 09:38
Geslacht: Man

Re: Holebi-thema in school

Bericht door Allives » 26 okt 2013 16:31

Blue_eyes24 schreef: Hoe zat dat bij jullie? Hebben jullie ooit een soort van vormingsactiviteit of een jongerenvereniging over de vloer gehad die dit thema kwam aankaarten? Denk je niet dat zoiets een positief effect zou hebben op nog meer sensibilisering?
Zelf heb ik op school nooit een workshop of vormingsactiviteit over holebi's gekregen. Het was wel af en toe een thema in de godsdienstles herinner ik me... (Léonard zal het graag horen :P)

Ik heb een paar jaar geleden eens zo'n workshop gegeven op een school en had toch de indruk dat zoiets effect heeft op de jongeren. Het zorgt er vooral voor dat een aantal hardnekkige vooroordelen uit de weg worden geruimd - wat wel belangrijk is. Ook wordt holebiseksualiteit meer bespreekbaar. Ik vind het zeker iets waar scholen tijd voor moeten maken/bespreekbaar moeten maken. Hoe sneller en jonger, hoe beter :) (ok ja, niet in de kleuterklas - of misschien juist wel al ?)
He who knows, does not speak. He who speaks, does not know.
- Lao Tzu

Samotex
Senior user
Senior user
Berichten: 809
Lid geworden op: 17 mar 2013 19:06
Geslacht: Man

Re: Holebi-thema in school

Bericht door Samotex » 26 okt 2013 17:37

Ik ben al even van de schoolbanken verdwenen en bij ons was het absoluut niet bespreekbaar. Ik spreek over het einde van de jaren 90. Ik kan me ook niet voorstellen dat iemand zich zou hebben geout.

Pura-Vida
Regular user
Regular user
Berichten: 146
Lid geworden op: 13 aug 2013 22:20
Geslacht: Vrouw

Re: Holebi-thema in school

Bericht door Pura-Vida » 27 okt 2013 11:43

onbewuste sensibilisering zou een leuk idee zijn voor scholen:
PAs handboeken wat aan, stop wat homoseksuele personages in handboeken of verhalen en kijk eens naar een holebi-film. Je hoeft er niet expliciet bij stil te staan, maar beschouw het onbewust mede als norm.

Reindeer
New user
New user
Berichten: 48
Lid geworden op: 22 dec 2013 14:57
Geslacht: Vrouw
Locatie: W-Vl

Re: Holebi-thema in school

Bericht door Reindeer » 31 mei 2014 14:50

Ik zat op 2 middelbare scholen. Op de school waar ik ASO volgde werd het thema echt nooit aangesneden. Er was daar zo'n nette sfeer dat je precies ook gedwongen was om binnen de lijntjes te lopen. In het 5de ging ik naar TSO en daarom ook naar een andere school, was eigenlijk tegenover mijn vroegere school. Daar merkte je al vlug dat de sfeer daar anders was. Daar kon je zijn wie je was, alles kon daar. Ook hadden we een lerares die lesbisch was en daar open voor uit kwam. Ik merkte ook dat leerlingen daar véél meer respect hadden voor hun leerkrachten.

Ik doe nu 's morgens en 's avonds opvang in een lagere school en daar zijn ze wel al bezig met het holebi-thema van in de kleuterklas! Er zit namelijk ook een jongetje in het eerste kleuter die 2 mama's heeft dus dat thema wordt wel aangesneden met bv. een eenvoudig boekje die ik laatst tegen kwam in de leraarskamer. Dat vind ik zo fijn! ;) Ik denk dat de generatie die er zal aankomen echt wel nog verdraagzamer zal zijn..
“To be nobody-but-yourself- in a world which is doing its best, night and day,
to make you everybody else – means to fight the hardest battle which
any human being can fight; and never stop fighting.”

Cloud
Regular user
Regular user
Berichten: 187
Lid geworden op: 10 nov 2011 21:24
Geslacht: Man
Locatie: Antwerpen

Re: Holebi-thema in school

Bericht door Cloud » 31 mei 2014 21:24

In het vak cultuurwetenschappen in het middelbaar kregen we een heel hoofdstuk over de holebi-thematiek. Persoonlijk vond ik dat zeer interessant maar ook effectief. Het maakte deel uit van de leerstof en het was een diepgaande (voor middelbaar althans) uiteenzetting van de holebi-thematiek.
I am too fond of reading books to care to write them.

AlwaysBe...
New user
New user
Berichten: 10
Lid geworden op: 30 mei 2014 22:35
Geslacht: Man
Locatie: Vlaams-Brabant

Re: Holebi-thema in school

Bericht door AlwaysBe... » 31 mei 2014 22:59

Onze school organiseert elk jaar een thema-dag. Twee jaar geleden ging het over holebi's, in de voormiddag werd er over gesproken in de klas en kwam er een spreker. In de namiddag gingen we naar de film Sommersturm (geweldige film trouwens) kijken.
Jammer genoeg werd deze dag helemaal niet zo goed onthaald bij heel wat leerlingen. :(

TeacherMarij
New user
New user
Berichten: 1
Lid geworden op: 22 jun 2014 22:35
Geslacht: Vrouw
Locatie: Lier

Re: Holebi-thema in school

Bericht door TeacherMarij » 22 jun 2014 23:04

itsjustme1 schreef:Op relatiedagen in het 5de jaar hebben er twee holebi's komen praten. Ook was homoseksualiteit een hoofdstuk bij godsdienst, al was de leerkracht eerder negatief.

Over het algemeen staat onze school toch wel zeer positief ten opzichte van homo's. Leerlingen accepteren het over het algemeen wel, en leraren ook. (Behalve die ene leerkracht, maar dat is gewoon een apart geval)
Ik zit toch in een goede school vind ik.

Als ik dit lees, denk ik dat we op dezelfde school gezeten hebben... Al ben ik er al wel even weg. Twee jaar geleden ben ik zelf op die 'relatiedagen' gaan praten, samen met mijn broer. Toen ik zelf in het 5de middelbaar zat, was ik totaal verrast door die avond dat er twee holebi's voor de hele groep zaten. Ik weet totaal niet meer wat er toen gezegd werd, alleen dat ik te bang was om een 'foute vraag' te stellen waardoor mijn klasgenoten zouden te weten komen wie ik was. Wat ik me nog wel herinner, is mijn coming out die avond op de kamer bij mijn beste vriendinnen :)
Een paar maanden later heb ik dan die lessen godsdienst 'gebruikt' om aan de rest van mijn klasgenoten duidelijk te maken dat ik op vrouwen val.

Ondertussen geef ik zelf les in het secundair. Het eerste jaar dat ik les geef is bijna achter de rug en ik heb na 10 jaar 'uit de kast' gevoel dat ik er het laatste jaar weer in zat. Op de school waar ik nu les geef, ben ik absoluut niet tevreden over het beleid omtrent dit thema. In het begin van het schooljaar kreeg ik de taak om enkele thema's uit te werken voor de leerlingen van de eerste graad. Toen ik met een bang hard naar de directie ging met het voorstel om iets te doen met 'Schrijf ze vast-dag' 2013, kreeg ik de boodschap dat we met 'ons publiek' daar toch moeten mee oppassen en dat we leerkrachten die totaal niets met het thema te maken hebben niet kunnen verplichten erover te praten met de leerlingen. Ik wist niet wat ik hoorde...
Nu weet ik niet wat ik moet doen, ik heb het hele schooljaar gevochten om niet spontaan tegen de leerlingen te zeggen wie ik was. Maar als je je niet gesteund voelt door de directie, vind ik dat toch wel moeilijk... Wel heb ik het regelmatig aangekaart bij mijn leerlingen dat je niet zomaar iemand kan uitmaken voor 'homo',... Maar dat is iets wat naar mijn menig alle leerkrachten moeten doen. Ik zou graag meer kunnen betekenen voor die paar leerlingen die nu of binnenkort in de knoop liggen met zichzelf omdat de norm nog steeds hetero is.

Ik heb ook iets gelezen over onbewuste sensibilisering. Zeer interessant! Dat is wat ik denk dat het best kan werken. Vanaf dat kinderen in het onderwijs terecht komen, hen confronteren met alle soorten gezinnen, relaties,... (twee mama's, nieuw samengestelde gezinnen, allochtone gezinnen, ... ) Op die manier kan de 'norm' verschuiven.

geeninspiratie
Forum addict
Forum addict
Berichten: 1654
Lid geworden op: 01 jun 2014 16:06
Geslacht: Man
Locatie: Merelbeke

Re: Holebi-thema in school

Bericht door geeninspiratie » 23 jun 2014 06:38

Bij mij op school blijven ze wel neutraal in de godsdienstles (ze gebruiken bijvoorbeeld vaker het woord partner) en er wordt af en toe wel eens gezegd dat iedereen is zoals hij is en zo, maar echte vormingsdagen zijn er niet. Toch denk ik dat die veel verschil kunnen maken. Als je de leerlingen ermee confronteert zullen ze het onderwerp later nog in het vriendengroep bespreken. Als ze niets van info krijgen, hangt alles af van hoe de ouders erover denken. Als dat slecht is, staan hun kinderen (als ze hetero zijn) er ook vaker slacht tegenover.

Zelf ben ik nu de enige op school die een coming-out heeft gehad. Dat is best weinig aangezien we met 1600 of zo zijn. In elk geval, er zijn weinig slechte reacties van leerlingen. De leerkrachten vragen me nu ook vaker hoe het met me gaat en, als er iets is, dat ik het maar moet zeggen. Dus de school pakt de leerlingen die uitschelden en zo wel aan, maar die vormingsdagen zouden toch mooi zijn.
But from that moment on, Hermione Granger became their friend. There are some things you can't share without ending up liking each other, and knocking out a twelve-foot mountain troll is one of them.

- J.K. Rowling

Gesloten