Ons Kookboek (WJNH-Edition)

De katern voor alle interesses die in het hokje lifestyle passen: reizen, mode, horoscoop... Kortom de Weekend Knack van WJNH!
Telefunken
Senior user
Senior user
Berichten: 1224
Lid geworden op: 30 jun 2008 18:46
Geslacht: Man
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Ons Kookboek (WJNH-Edition)

Bericht door Telefunken » 01 jul 2013 16:14

Nu de nieuwste editie van Ons Kookboek van de KVLV (Boerinnenbond) in de rekken ligt, vind ik het tijd dat in deze tijd waarin kookprogramma's, kookboeken, kookmarathons, ... naar onze oren worden gegooid, dat wij ook aan ons WJNH-kookboek mogen beginnen!

Afbeelding

Deel je favoriete (liefst eigen) recepten!
Wat is jouw keukengeheim?
In welk obscuur winkeltje koop jij je kruiden van een quasi onverstaanbare Arabier?
Gebruik jij nog een pan van je grootmoeder omdat enkel in die pan je steak goed bakt?
Ars Gratia Artis

Peanut
Experienced user
Experienced user
Berichten: 514
Lid geworden op: 15 jun 2011 12:41
Geslacht: Vrouw
Locatie: Antwerpen

Re: Ons Kookboek (WJNH-Edition)

Bericht door Peanut » 01 jul 2013 18:19

Panna Cotta !

Meestal volg ik het recept dat op de website van Libelle staat. Weliswaar met een paar kleine aanpassingen. Het recept met aanpassingen :

Ingrediënten voor 6 personen
fruit naar keuze
350 ml room
2 blaadjes gelatine
100 g suiker
1 vanillestokje
(je kan er eventueel ook een beetje Amaretto bij doen)
Bereidingswijze

1 Voorbereiding:
Kook de room met het opengesneden vanillestokje en de suiker op zacht vuur, gedurende 10 minuten.

2
Laat ondertussen de gelatineblaadjes weken in koud water.

3
Verwijder het vanillestokje, laat even afkoelen en roer de uitgeknepen gelatine door het mengsel.

4
Roer er eventueel eiwit onder dat je hebt stijfgeklopt om het luchtiger te maken. Laat het dan 2 uur in de koelkast opstijven. Garneer met het fruit.

FiduciaryBank
Senior user
Senior user
Berichten: 807
Lid geworden op: 01 aug 2010 14:58
Geslacht: Man

Re: Ons Kookboek (WJNH-Edition)

Bericht door FiduciaryBank » 20 aug 2013 20:37

**********
Laatst gewijzigd door FiduciaryBank op 03 nov 2013 22:37, 1 keer totaal gewijzigd.

Stilicho
Forum addict
Forum addict
Berichten: 4684
Lid geworden op: 10 feb 2006 00:22
Geslacht: Man

Re: Ons Kookboek (WJNH-Edition)

Bericht door Stilicho » 20 aug 2013 22:03

Vandaag koken we Hongaars. :groovy:

Borjupaprikas

• 600 g kalfsfricassee
• 1 grote rode ajuin
• 1 tomaat
• 200 ml bouillon
• 1 dl room
• 2dl zure room
• 1 el bloem
• 1 el paprikapoeder
• boter
• zout

Het vlees in kleine vierkantje blokjes snijden. De fijngehakte ajuin in een vrij grote hoeveelheid boter goudbruin laten worden. Van het vuur nemen, de paprika en een beetje water toevoegen en weer op het vuur zetten. Opnieuw boter toevoegen, het vlees erbij doen, peper en zout toevoegen. Oppassen dat het niet aanbrandt. Als het vlees aan alle kanten dichtgeschroeid is, bouillon en tomaat toevoegen en met gesloten deksel ongeveer een uurtje laten sudderen. Als er te veel vocht is, het deksel afnemen. Zure room en bloem toevoegen om te binden en even laten doorkoken. Eventueel nog room toevoegen.

Nokedli

• 2 eieren
• zout
• 400 g bloem
• 50 g vet

Klop de eieren met zout en ca 2 dl water. Gebruik zo veel bloem tot je een stevig maar smeuïg deeg hebt. Roer alles goed door met een houten lepel. Wrijf het deeg door een passe-vite in kokend water met zout. Als de nokedli - zoals ze ook wel genoemd worden - gaar zijn, komen ze boven drijven en kan je ze met een schuimspaan uit de pan scheppen. Spoel ze af onder een lauwwarme kraan, laat ze goed uitlekken in een vergiet en bak ze op een heel laag vuur in heet vet.

Afbeelding

FiduciaryBank
Senior user
Senior user
Berichten: 807
Lid geworden op: 01 aug 2010 14:58
Geslacht: Man

Re: Ons Kookboek (WJNH-Edition)

Bericht door FiduciaryBank » 15 sep 2013 11:51

**********
Laatst gewijzigd door FiduciaryBank op 03 nov 2013 22:43, 1 keer totaal gewijzigd.

cerclezot
Experienced user
Experienced user
Berichten: 322
Lid geworden op: 26 mei 2012 14:27
Geslacht: Man
Locatie: Brugge

Re: Ons Kookboek (WJNH-Edition)

Bericht door cerclezot » 15 sep 2013 20:40

Zweedse gehaktballetjes (Köttbullar)
http://kitchenwitches-kookpot.nl/index. ... kottbullar

lenny
Forumkoppel 2017
Berichten: 1943
Lid geworden op: 09 aug 2012 14:31
Geslacht: Man
Locatie: Gent (op kot)

Re: Ons Kookboek (WJNH-Edition)

Bericht door lenny » 17 sep 2013 22:03

Tortelloni met ricotta en prosciutto

Men neme (voor ongeveer 3 personen):
  • 1 ei per 100 gram bloem
  • 200 gram PASTAbloem
  • 6 sneetjes Prosciutto
  • 1/2 potje Ricotta van 250gr
  • 40gr Parmezaanse kaas
  • 4blaadjes verse basilicum
Gebrielding:
Maal de Prosiutto fijn in een blender/mixer/...
voeg er de Ricotta, Parmezaanse kaas en basilicum bij en mix alles nog eens grondig door elkaar

vermeng de bloem met de eieren
kneed tot een homogene massa
rol uit tot een dun vel (dat liefst niet vastplakt aan de tafel :adore: )
verdeel het deeg desnoods in kleinere delen om makkelijker uit te rollen
snij uit het uitgerolde deeg vierkantjes
leg op elk vierkantje een toefje vulling
vouw het vierkantje diagonaal zodat je een driehoekje krijgt met de vulling erin
druk de randen stevig aan
vouw tot een tortelloni

maak nu nog een overheerlijke saus voor erbij
en vergeet de tortelloni niet te koken in water ongeveer tot ze gaan bovendrijven
KLAAR

Astronaut Batman
Regular user
Regular user
Berichten: 295
Lid geworden op: 12 jun 2013 18:17
Geslacht: Man
Locatie: Antwerpen Stad

Re: Ons Kookboek (WJNH-Edition)

Bericht door Astronaut Batman » 08 okt 2013 19:22

Een spaghetti met gehakt en tomatensaus. Ergens op youtube leg ik dit ladderzat uit in de keuken van een vrienden, maar omdat ik veel obscene woorden en vergelijkingen gebruik, zet ik het hier niet.

Nodig (zonder enige volgorde):
  • Spaghetti. Van die dikke slierten, in een plastiek zakje. Die in een kartonnen doos smaakt naar karton.
  • Tomatenpuree, zo'n klein blikje
  • Passata, in een glazen fles of brik, maakt mij niet uit
  • Tomatenblokjes, weer in blik of brik, do I look like i give a fuck?
  • Gehakt, 50kalf/50varken. Genoeg. Het is gehakt met tomatensaus, niet tomatensaus met gehakt.
  • Ajuin, een halve. Geen rode.
  • Look, als ge dat wilt.
  • Provencaals zaad, of italiaans zaad. Kies maar
  • Laurierblad per 500gr gehakt.
  • Olijfolie, ni veel, een el ofzo.
Bereiding:
  • Kookpot op uw vuur zetten, vuur aanzetten, olie na erin, laten warm worden
  • Ajuin fijnsnijden in blokjes, eens de olie warm is, ajuin in die pot
  • Ajuin laten stoven of wat de fancy term is
  • Na efkes, op gevoel, die look erbij
  • Wa laten pruttelen, als het bruin wordt, dan is het omzeep
  • Gehakt erbij, en vuur vollenbak open, we gaan bakken, niet koken
  • Dat bruin laten worden, Maillard reactie in volle glorie zijn ding laten doen
  • Vuur lager zetten, tomatenpuree erbij, niet laten aanbakken, gewoon zien dat dat even met dat gehakt in contact komt gelijk
  • Passata erbij, blokjes erbij, kruiden erbij, deksel erop, laten inkoken voor 30min, roeren enzo ni vergeten
  • Deksel eraf, wat laten uitkoken. Tis saus, geen soep.
  • Na nog eens 30min laten afkoelen
  • In koelkast steken voor een nachtje
Beste saus ooit.

Uitleggen hoe ge pasta moet koken zal wel niet nodig zijn.

Stilicho
Forum addict
Forum addict
Berichten: 4684
Lid geworden op: 10 feb 2006 00:22
Geslacht: Man

Re: Ons Kookboek (WJNH-Edition)

Bericht door Stilicho » 08 okt 2013 22:29

Astronaut Batman schreef: [*]Provencaals zaad, of italiaans zaad. Kies maar
wut

Wanneer ik met succes een Tsjechisch gerecht gemaakt zal hebben, zal ik het hier posten!

LadyS
Experienced user
Experienced user
Berichten: 346
Lid geworden op: 16 mar 2011 18:17
Geslacht: Vrouw
Locatie: Haasdonk
Contacteer:

Re: Ons Kookboek (WJNH-Edition)

Bericht door LadyS » 18 okt 2013 16:58

Astronaut Batman schreef:Een spaghetti met gehakt en tomatensaus. Ergens op youtube leg ik dit ladderzat uit in de keuken van een vrienden, maar omdat ik veel obscene woorden en vergelijkingen gebruik, zet ik het hier niet.

Nodig (zonder enige volgorde):
  • Spaghetti. Van die dikke slierten, in een plastiek zakje. Die in een kartonnen doos smaakt naar karton.
  • Tomatenpuree, zo'n klein blikje
  • Passata, in een glazen fles of brik, maakt mij niet uit
  • Tomatenblokjes, weer in blik of brik, do I look like i give a fuck?
  • Gehakt, 50kalf/50varken. Genoeg. Het is gehakt met tomatensaus, niet tomatensaus met gehakt.
  • Ajuin, een halve. Geen rode.
  • Look, als ge dat wilt.
  • Provencaals zaad, of italiaans zaad. Kies maar
  • Laurierblad per 500gr gehakt.
  • Olijfolie, ni veel, een el ofzo.
Bereiding:
  • Kookpot op uw vuur zetten, vuur aanzetten, olie na erin, laten warm worden
  • Ajuin fijnsnijden in blokjes, eens de olie warm is, ajuin in die pot
  • Ajuin laten stoven of wat de fancy term is
  • Na efkes, op gevoel, die look erbij
  • Wa laten pruttelen, als het bruin wordt, dan is het omzeep
  • Gehakt erbij, en vuur vollenbak open, we gaan bakken, niet koken
  • Dat bruin laten worden, Maillard reactie in volle glorie zijn ding laten doen
  • Vuur lager zetten, tomatenpuree erbij, niet laten aanbakken, gewoon zien dat dat even met dat gehakt in contact komt gelijk
  • Passata erbij, blokjes erbij, kruiden erbij, deksel erop, laten inkoken voor 30min, roeren enzo ni vergeten
  • Deksel eraf, wat laten uitkoken. Tis saus, geen soep.
  • Na nog eens 30min laten afkoelen
  • In koelkast steken voor een nachtje
Beste saus ooit.

Uitleggen hoe ge pasta moet koken zal wel niet nodig zijn.
Mmmmh, geweldig!

Mijn variant is voor die iets luiere en gezonde forummer:

-500g américan puur
-1 rode ui in halve schijfjes gesneden
-500g champignons in schijfjes gesneden
-2 paprika's (rode en groene) in stukjes gesneden
-1 potteke crispy maïs op eigen sap
-wa overschot van tomatensaus (of bertolli ofzo)
-1 potteke (100g) cottage cheese / ricotta OF een bol mozzarella
-kruiden naar eigen smaak (ik neem oregano)

Ge wrijft een vuurvaste ovenschaal in met olijfolie, doet uw gehakt erin, beetje open smeren en plat duwen, ge strooit er wat zout, peper en kruiden naar believen op. Vervolgens uw halve "verschijfdene" ajuin erop, dan je champignonnenlaag, dan de paprika, dan de maïs en de overige helft van de ajuin.
Daarover giet ge wat tomatensaus en dan belegt ge het geheel met uw kaas naar keuze.
De oven een dikke 20minuten op 190° in en klaar!

Eigenlijk is dat een pizza zonder pizzabodem, Sonja Kimpen would be proud!
The best dreams happen when you're awake.

Stilicho
Forum addict
Forum addict
Berichten: 4684
Lid geworden op: 10 feb 2006 00:22
Geslacht: Man

Re: Ons Kookboek (WJNH-Edition)

Bericht door Stilicho » 21 okt 2013 22:18

Babiččin trhanec s jablky (Oma's trhanec met appels)

'Trhat' betekent 'in stukken scheuren' in het Tsjechisch. Dan weet je ook wat je met deze pannekoek moet doen. Ook bekend als 'Kaiserschmarrn'.

Ingrediënten:

2 of 3 appels
240 g bloem
8 eieren
2 lepels kristalsuiker
1 lepel vanillesuiker
snuifje zout
snuifje bakpoeder
3 lepels rozijnen
4 lepels poedersuiker
3 lepels boter of olie

Bereiding:

Laat de rozijnen weken in warm water of rum.
Scheid de eiwitten van de eigelen en zet ze voorlopig in de koelkast.
Meng het eigeel met de bloem, de melk, de kristalsuiker, de vanillesuiker, het zout en het bakpoeder en klopt tot een vloeibaar beslag.
Schil de appel en snijd in dunne schijfjes.
Laat in een koekenpan de appel zacht worden in de vetstof.
Klop ondertussen de eiwitten op en roer voorzichtig door het beslag.
Giet het deeg over de appels en zet het vuur zachter. Zet een deksel op de pan.
Voeg na een tijdje de rozijnen toe.
Laat de onderkant van het beslag goudbruin bakken.
Draai om en laat de ander kant kort bakken.
Scheur het beslag in stukken.
Bestrooi met bloemsuiker en laat carameliseren.
Voeg eventueel een scheut rum toe en laat verdampen.
Dien op met veenbessencompote en poedersuiker.

N.B.: Je moet ofwel een hele grote pan gebruiken, of het in twee keer doen met deze hoeveelheid.

herman frodiet
T-Jong begeleider
T-Jong begeleider
Berichten: 2268
Lid geworden op: 19 jan 2006 19:47

Re: Ons Kookboek (WJNH-Edition)

Bericht door herman frodiet » 22 okt 2013 12:00

Taboulé met gemarineerde venkel (en eventueel scampi's voor de niet veggies)

Op het boodschappenlijstje:
couscous 200 gram
Komkommer 1 stuk
Kerstomaten 1 bakje van ongeveer 250 gram
Citroen 1 stuk
een potje verse munt (al gebruiken we maar enkele blaadjes naar smaak) fijngehakt
een potje platte peterselie fijngehakt
venkel 1 stuk
pijnboompitjes een handvol
olijfolie
witte wijnazijn
sjalot 2 stuks
look naar behoefte
peper en zout
(scampi's)

Hoe begin je daar nu aan?

- Maak de couscous klaar volgens de verpakking. Indien het er niet opstaat, 1 hoeveelheid water (of bouillon) met dezelfde hoeveelheid couscous.
- Snij de venkel met een dunschiller of mandoline in fijne reepjes. Maak een marinade van olijfolie, witte wijnazijn, peper en zout. Doe de venkel erin, roer goed door elkaar en zet in de koelkast.
- Snij de sjalot, de look en de kerstomaten en stoof aan in olijfolie.
- Snij de komkommer in kleine blokjes, verwijder de zaadjes eerst.
- Rooster de pijnboompitjes en doe er zout op.
- (Pel de scampi's, haal het darmkanaal eruit en bak ze).
- meng de couscous met de tomaat, de komkommer en de pijnboompitten, voeg de fijngehakte peterselie en munt toe, evenals wat citroenzeste. Doe er olijfolie onder en naar smaak citroensap.
- Dien de taboulé op met de gemarineerde venkel (en de scampi's).

Smakelijk!
weten zou fataal zijn, het is juist de onwetendheid die een mens bekoort. (Oscar Wilde)

mister macho min 19-kamp 2008

mei_meisje
I have no life
I have no life
Berichten: 10057
Lid geworden op: 21 aug 2007 19:33
Geslacht: Vrouw
Locatie: Op mijn draakje

Re: Ons Kookboek (WJNH-Edition)

Bericht door mei_meisje » 22 okt 2013 14:28

Klinkt goed herman frodiet, laat er net morgen een venkel in mijn groentepakket zitten hebben :D

Pastinaak - aardappelgratin

benodigdheden
aardappelen
pastinaak
sojaroom
boter (plantaardig)
look (gepeld)
kruiden
broodkruimels
ovenschaal


Vet de ovenschaal in met de boter, wrijf daarna met de look erover.
Schil en snijd de aardappelen en pastinaak in fijne plakjes. Leg de ovenschaal vol (laagje aardappel, laagje pastinaak). Giet de room erover. Werk af met de broodkruimels en paar klontjes boter. Steek in de oven op 180 graden tot het geheel gaar is.
Why always staring into the light?
If I don't hide inside the darkness
You'll be compromised,
But sometimes
You will fly with me again
without falling, without falling

Reuel
Meest begeerde vrijgezel 2017
Berichten: 1661
Lid geworden op: 21 mei 2013 01:33
Geslacht: Man
Locatie: Gent

Re: Ons Kookboek (WJNH-Edition)

Bericht door Reuel » 28 nov 2013 17:53

Reuels grandioze vegetarische pastasaus!

Benodigdheden (voor 2 à 3 personen):

- Seitan (gehakt)
- Pasta (naar uw eigen zin)
- Passata (500 gram)
- Tomatenconcentraat (een klein blikje)
- Champignons (1/2 van een klein bakje)
- 1 Preistengel
- 1 Paprika (gelijk welk kleur, ik neem meestal geel of rood)
- 2 Wortels
- 1/2 Courgette
- 1 Sjalot
- Een teentje look
- Balsamico
- Olijfolie
- Kruiden, van allerlei soorten en maten (ik gebruik selderijzout, peper, basilicum, laurierblad en wat provençaalse kruiden)

________________________

- U wast en snijdt alle groentjes in stukken (champignons wast men niet.
- Ik snij altijd van hard naar zacht: Knoflook (met de lookpers), sjalot, wortels, paprika, courgette, prei, champignon
- U neemt een gemiddelde pot, zet deze op het vuur en giet er een geut olijfolie in.
- Vervolgens smijt u de knoflook en sjalotjes erbij en laat deze glazig worden.
- Dan voegt u vakkundig de (bij voorkeur fijngesneden in schijfjes) wortels aan toe.
- Ondertussen roert u goed in de pot en wacht 1 minuutje alvorens andere ingrediënten erbij te kieperen.
- U kiepert het seitangehakt er in (en vergeet hier ook niet goed te roeren, anders brandt alles aan).
- Na alweer een minuutje al roerend te hebben gewacht voegt u vervolgens de paprika en courgette toevoegen, en schep alles eens goed om en blijf dat ook doen.
- Na een minuutje of twee voegt u de prei en champignons toe.
- Laat alles wat aanstoven en wacht tot het volume van uw groenten goed vermindert door de verdamping en pas de stand van het vuur eventueel aan. Ondertussen blijf je goed roeren, omscheppen,... We wensen nu immers allemaal niet-aangebrand voedsel
- U giet de passata erbij en roert,
- U Schept het tomatenconcentraat erbij en roert goed, dat deze netjes wordt verspreid
- Dan kruidt u alles eens goed naar eigen smaak en roert nog eens goed om
- Vervolgens giet u er een klein geutje balsamico erbij en roer nog een beetje door op een zacht vuurtje. Dit maakt uw saus gewoon helemaal af!

Uw saus is bij deze klaar! Geraspte kaas en tabasco kunt u toevoegen als het op uw bord ligt.

Pastaslingers van allerlei soorten en maten koken vereist geen uitleg, denk ik.
Maar de stad bewoog in de palm van mijn hand.

Stilicho
Forum addict
Forum addict
Berichten: 4684
Lid geworden op: 10 feb 2006 00:22
Geslacht: Man

Re: Ons Kookboek (WJNH-Edition)

Bericht door Stilicho » 10 dec 2013 13:01

Oscar Wilde zei: "Wie nooit polentakoekjes geproefd heeft, heeft niet geleefd." Beschouw het delen van dit recept dan ook als een humanitaire daad.

Polentakoekjes met tomatensaus

Nodig: 200 g voorgekookt maïsmeel voor polenta (te vinden in de plaatselijke supermarkt bijv. GB), zout, 8 rijpe tomaten, 1 sjalot, 1 stengeltje groene selder, verse basilicum, laurier, tijm, rozemarijn, peper, zout, boter of olijfolie

Werkwijze: Laat water koken in een kookpot (de verhouding is 1 deel polenta en 4 delen water, maar dit kan variëren naargelang het meel, check de verpakking!). Voeg zodra het water kookt een deel van het maïsmeel toe, roer goed, voeg geleidelijk de rest van het meel toe, continu roerend, tot het een dikke massa vormt. Dit zou ongeveer 3 minuten moeten duren, maar ook dit hangt af van welk meel je hebt, dus kijk op de verpakking. Het mag niet te korrelig maar ook geen slappe pap zijn. Giet de polenta in één of ander recipiënt en laat minimum twee uur afkoelen in de koelkast zodat het goedje stevig wordt.

Maak ondertussen de tomatensaus: De sjalot fijnhakken en in de vetstof laten aanstoven. De tomaten ontvellen en in stukjes snijden. Basilicum, tijm, laurier en rozemarijn toevoegen. Selder in grove stukken snijden en toevoegen. Kruiden met peper en zout. Eventueel een scheut passata toevoegen als de tomaten niet veel smaak hebben. Een uurtje laten sudderen met het deksel op. Als de saus te waterig is, deksel wegnemen en laten indikken. Als de saus te dik is: beetje water toevoegen. Als de saus klaar is: laurier, rozemarijn, tijm en selder weggooien. Coeur de boeuf-tomaten zijn heel lekker. Ook kan je kerstomaatjes gebruiken. Een scheut rode of witte wijn kan ook. Varieer.

Haal vervolgens de polenta uit de koelkast en snijd in repen van ongeveer 3 centimer. Laat boter of olie goed heet worden in de pan en bak daarin de polenta aan beide kanten goudbruin. Dien op met de tomatensaus.

Variatie: Polentakoekjes zijn ook lekker met: ragout van paddenstoelen, Italiaanse worstjes, als TV-hapje met een dipsaus...


Een ander recept:

Lentepasta

Nodig: pasta, sjalot, teen knoflook, stengel groene selder, groenten naar keuze (pijpajuin, wortel, champignons, courgette, erwtjes, snijboontjes, venkel, asperges, raapjes, ... maar hou het lenteachtig en denk aan de kleur: geen rode bieten of tomaten of zo EN VERPEST HET NIET MET GODVERDOMSE PAPRIKA'S), droge witte wijn, half blokje groentenbouillon, room, peper en zout, verse dragon, peterselie, zonnebloemolie (of iets anders). Wanneer je geen verse groenten vindt, gebruik dan diepvriesgroenten, maar vermijd in ieder geval groenten uit een glazen bokaal. (Bweik.)

Werkwijze: Snipper de ui en selder fijn. Was en schil de groenten en snij ze in stukjes. Fruit de ui en selder aan in de hete olie. (Ik gebruik een koekenpan.) Doe de teen knoflook er in zijn geheel bij. Voeg de andere groenten toe en laat aanstoven. Wanneer de groenten beetgaar beginnen worden, blussen met een royale scheut witte wijn. Voeg het half blokje groentenbouillon toe. Laat tot de helft inkoken. Gooi de teen look weg. Voeg room toe en laat indikken. Kook ondertussen de pasta. Roer op het einde de peterselie en dragon door de saus. Dien de pasta op met de saus.

Variatie: Voeg gerookte zalm, gepocheerde stukjes kippenfilet of kalfsgehakt toe. Laat in geen geval de wijn weg, want die maakt het gerecht.

Mjaaaammmm!

BiNDing
Forum addict
Forum addict
Berichten: 3526
Lid geworden op: 18 jan 2012 20:26
Geslacht: Man
Locatie: Leuven

Re: Ons Kookboek (WJNH-Edition)

Bericht door BiNDing » 18 dec 2013 12:55

Easy Chili Con Carne

Ingrediënten (voor 2 personen):
-400g gehakt
-1 potje chilisaus (of tomaten/chili-saus)
-1 rode ui
-1 blik maïs (liefst Bonduelle Maïs Fantasia met bruine bonen en paprika in, maar is niet noodzakelijk)
-1 pot bonen in tomatensaus
-geraspte kaas
-Tortilla's

Bereidingswijze
Doe olie in een pan en stoof de gesnipperde ui. Doe het gehakt erbij en laat kort even samen bakken. Doe de chilisaus erbij en een half glas water. Laat dit vrij lang samen pruttelen (tussen 10-20 minuten).

Voeg de maiïs en bonen met tomatensaus toe en laat nog even staan (5-10 minuten).

Verwarm de tortilla's in pan of microgolfoven, doe de chili con carne erop, samen met wat geraspte kaas, et voilá!
24/7 vrolijk en enthousiast!
[Forumkoppel van het Jaar 2015]

Stilicho
Forum addict
Forum addict
Berichten: 4684
Lid geworden op: 10 feb 2006 00:22
Geslacht: Man

Re: Ons Kookboek (WJNH-Edition)

Bericht door Stilicho » 26 jan 2014 22:15

Een zelf verzonnen recept uit Stilicho's keuken.

Linzenragout

Ingrediënten: 200 groene linzen, een blik tomaten, een rode ui, een wortel, een stengel groene selder, een klein bakje champignons, een halve courgette, witte wijn, (gerookt spek), groentenbouillon, een teen knoflook, laurier, tijm

Bereiding: Snipper de ui, wortel, selder en courgette fijn. (Niet-vegetariërs doen hier blokjes spek bij, aangezien linzen en spek voor elkaar gemaakt zijn.) Stoof aan in olie tot het zacht begint te worden. Doe dan de champignons (in schijfjes of in kwartjes) erbij en laat aanbakken. Kruid alles met peper en zout en voeg tijm toe. Doe de teen look er in zijn geheel bij en ook de laurier. Blus met witte wijn (rood mag ook) en laat de alcohol verdampen. Doe de tomaten erbij en prak ze in stukjes. Laat 30-40 minuten zacht pruttelen tot de linzen zacht maar niet platgekookt zijn. Proef en kruid bij met peper en zout indien nodig. (Als het boeltje te droog wordt, tussendoor groentenbouillon toevoegen.)

Dien op met rijst, pasta, polenta, tarwekorrels, brood en een groen slaatje.

Schnitzel

Onze beenhouwer verkoopt vettige lappen vlees in een vieze, onbestemde oranje korst en noemt dat schnitzel. Schande! Schnitzels kan je heel makkelijk zelf maken.

Ingrediënten: filets van varken, kalf, kalkoen of kip, paneermeel, drie eieren, bloem.

Bereiding: Klop de filets plat. Maakt niet uit met wat: een hamer, een deegroller, een mok, ... Kippenfilets kan je al in de lengte snijden om het wat makkelijker te maken. Haal de filets door de bloem. Klop overtollige bloem eraf. Haal vervolgens door de geklutste eieren. Haal vervolgens door het paneermeel. (Altijd in deze volgorde!) Laat olie heet worden in een pan (een redelijk grote hoeveelheid, aangezien het paneermeel olie opslorpt). Bak de schnitzels aan beide kanten goudbruin. Dien op met partjes citroen. Mjam.

Stilicho
Forum addict
Forum addict
Berichten: 4684
Lid geworden op: 10 feb 2006 00:22
Geslacht: Man

Re: Ons Kookboek (WJNH-Edition)

Bericht door Stilicho » 28 jan 2014 22:31

Dit is een Tsjechische klassieker die ik naar mijn hand gezet heb. Niet heel verfijnd, maar lekkere, malse winterkost vol smaak.

Vepřové v mrkvi

(De nogal prozaïsche vertaling luidt: varkensvlees in wortelen)

Ingrediënten voor 3-4 personen: 400 g varkensstoofvlees, 4 dikke wortelen, een ui, een teen knoflook, een onbespoten citroen, zo’n 300 ml bouillon (van groenten, kip of rund, maakt niet uit), tijm, paprikapoeder, bloem, peper, zout, olie of boter.

Bereiding:

- Snipper de ui en knoflook fijn.

- Snij de wortelen in dikke schijven.

- Haal het vlees door de bloem. Kruid met peper en zout.

- Laat in een pan olie of boter warm worden. Stoof de ui en de look tot ze glazig worden.

- Voeg het vlees toe en laat aan alle kanten dichtschroeien. Dit is wel belangrijk, anders krijg je taai vlees.

- Bestrooi het vlees met een eetlepel paprikapoeder. Roer goed om.

- Transfereer alles naar een kookpot.

- Giet de bouillon bij het vlees.

- Voeg de wortelen toe.

- Kruid met een takje tijm, peper, en zout. Doe er een beetje citroenzeste bij.

- Laat een half uurtje sudderen op een zacht vuurtje met deksel op, tot de wortelen gaar zijn.

- Los een eetlepel bloem op in een beetje water. Meng dit en roer het door de pot om het kookvocht te binden.

- Doe het sap van een halve citroen erbij. Proef en kruid eventueel bij.

Traditioneel wordt dit gerecht opgediend met gekookte aardappelen of gestoofde rijst, maar ik zou voorstellen om er zelfgemaakte frieten bij te geven. :)

Vraag: heeft iemand al iets uit dit topic klaargemaakt?

cerclezot
Experienced user
Experienced user
Berichten: 322
Lid geworden op: 26 mei 2012 14:27
Geslacht: Man
Locatie: Brugge

Re: Ons Kookboek (WJNH-Edition)

Bericht door cerclezot » 07 apr 2014 20:36

Flygande Jakob (Vliegende Jakob)

Flygande Jakob is een Zweeds recept. Laat je niet afschrikken door de ietwat vreemde combinatie van ingrediënten want het is super lekker.

Wat heb je nodig voor 4 personen:

1 kg kipfilet
250g bacon
25 cl chilisaus
50 cl slagroom
3 bananen
150 gram gezouten pinda's

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200°C
Snij de kipfilet in kleine stukjes en bak ze in de pan met een beetje boter. Als ze gebakken zijn doe je ze in een ovenschaal.
Snij vervolgens de bacon in stukjes en bak ook deze in de pan. Daarna doe je ze bij de kip in de ovenschaal.
Klop de slagroom op en als ze opgeklopt is voeg je de chilisaus toe aan de slagroom.
Snij de bananen in schijfjes en voeg ze samen met de slagroom toe aan de kip en de bacon in de ovenschotel.
Als de oven voor verwarmt is zet je de ovenschaal 20 minuten in de oven.
Halverwege (na 10 minuten dus) voeg je de gezouten pinda's toe

Serveer met rijst

Smaklig måltid (smakelijk)

Coincidence
Forum addict
Forum addict
Berichten: 4445
Lid geworden op: 29 okt 2013 22:14
Geslacht: Man
Locatie: Gent

Re: Ons Kookboek (WJNH-Edition)

Bericht door Coincidence » 09 apr 2014 04:28

Chef Coco's pizza crudaiola


1. PIZZAIOLASAUS
Ingrediënten:
  • 800 g passata (eventueel tomatenblokjes in blik)
  • 3-4 tenen knoflook
  • 4 theelepels gedroogde oregano
  • een beetje suiker
  • peper en zout
  • 8 eetlepels olijfolie
Werkwijze:
De olie in een diep pannetje verhitten tot ze bijna rookt. Knoflook fijnpersen of fijn hakken en samen met de oregano aan de olie toevoegen (look niet bruin laten worden!). Direct daarna de passata of tomatenpulp toevoegen. Alles mooi glad roeren en 5 tot 8 minuten laten pruttelen op hoog vuur met deksel op de pan. De saus moet nadien een mooie donkerrode kleur hebben gekregen. Saus van het vuur halen, afkruiden met peper en zout en indien je tomatenblokjes hebt gebruikt, nog even door de zeef halen om de pitjes en velletjes weg te halen. Ten slotte naar smaak wat suiker toevoegen om de zure smaak van de tomaten te neutraliseren.

2. PIZZADEEG
Ingrediënten:
  • 1 kg tarwebloem of Italiaanse bloem van type 0 of type 00
  • 50 g verse gist
  • 5 dl handwarm water
  • 1 theelepel suiker
  • 2 theelepels zout
  • 3 eetlepels olijfolie
Werkwijze:
Verkruimel de gist fijn in een kom en meng de suiker erdoor met een vork. Voeg het handwarme water toe (+/-30°C, dit is nodig om de enzymen van de gist hun werking te laten doen!), roer nog eens goed en laat 10 min. staan. Achteraf zou er een schuimig laagje op het gistmengsel moeten gevormd zijn. Terwijl dat brouwseltje aan het rusten is, is het tijd om de bloem te zeven. Gewoon samen met het zout mengen en zeven boven een grote kom. Kuiltje maken in het midden en daar vervolgens de olie en het gistbrouwseltje in toevoegen. Eerst alles met een broodmes mengen tot het er wat kruimelig uitziet, daarna even met de handen kneden en een bol maken. Stort deze bol op een bebloemd werkvlak. Nu komt het intensieve kneedwerk: 5 - 10 minuten stevig kneden tot het deeg mooi glad en zacht geworden is.
Een kom invetten met olie en de gladde deegbal erin leggen. Afdekken met een vochtige handdoek en anderhalf uur laten rijzen op een warme plaats. Het deeg zal, als alles goed is, nu in omvang verdubbelen.
Na de eerste rijs, de deeg in een 5-tal gelijke porties verdelen. Rol daar mooie bolletjes van en leg deze (niet te dicht bij elkaar) op een bebloemd werkblad. Losjes afdekken met plasticfolie en nog eens anderhalf uur laten rijzen.

Ok, allemaal goed en wel, maar hoe maak je nu eigenlijk die pizza?!
Ingrediënten:
  • 1 bol Mozzarella di Bufala (125 g per pizza)
  • prosciutto crudo (bv. prosciutto di Parma)
  • kerstomaten
  • rucola
  • schilfers parmezaanse kaas
  • truffelolie
  • olijfolie
  • pizzakruiden OF oregano en basilicum
  • zout
Nadat het deeg twee keer gerezen heeft gaan we de bolletjes tot pizzabodems van +/- 30 cm doorsnee uitrollen. Bij een soepel deeg moet dit gemakkelijk gaan. Neem een pollepel saus, schep deze in het midden op de bodem en verdeel met de onderkant van de lepel spriaalvormig naar buiten toe. Scheur zoals een echte Italiaan de mozzarella in kleine stukjes en verspreid deze over de bodem. Verdeel een goede scheut olijfolie over de pizza, alsook een flink snuifje zout. Nu mag hij in de oven. Hoe warm eigenlijk? Wel, hoe heter hoe beter! Zet je oven dus zo warm als hij maar kan gaan en leg de pizza dan op een bakplaat met gaatjes, of nog beter: op een pizzasteen indien je er een hebt. Als je een steen gebruikt, laat de oven dan wel minstens 30 minuten op voorhand voorverwarmen zodat de steen goed warm is. Een steen zorgt altijd voor een krokantere bodem. Bak de pizza nu tot zowel de korst als de kaas er 'goed' uitzien. De tijd zal wat afhangen van de oven en de temperatuur..
Haal de pizza uit de oven, strooi er wat pizzakruiden overheen en beleg met licht 'verfrommelde' plakjes prosciutto. Leg daar een berg rucola bovenop, halveer wat kerstomaatjes en verdeel deze over de sla, en bestrooi vervolgens met de schilfers parmigiano. Nu nog als allerlaatste een beetje truffelolie erover druppelen.

Smakelijk!
Spoiler! :
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Spoiler! :
Een paar extra tips:
  • Wees vooral niet te rustig met het kneden: trek het deeg goed uit elkaar (door er met je handpalm op te duwen), vouw het weer samen, trek het weer uit elkaar etc.
  • Nog geen extra bloem toevoegen, het deeg is beter iets vochtiger dan te droog! Achteraf zou het wel niet meer mogen plakken. Is dit toch nog het geval, wrijf dan je handen in met wat extra bloem ipv bloem toe te voegen. Houd steeds in het achterhoofd dat het deeg zeer zacht en soepel / rekbaar moet zijn! Enkel als het écht te zacht en kleverig is, wat extra bloem doorkneden.
  • Om te checken of het deeg soepel genoeg is, maak je er een dikke worst van, je neemt in elk hand een uiteinde vast en beweegt rustig op en neer. Gaat dit goed, dan is het deeg soepel genoeg. Zo niet, dan moet je nog even verder kneden.
  • Maak je bodem niet te dik, iets dunner is altijd beter en zorgt voor een luchtige korst.
  • Bij andere soorten pizza's: nooit te veel beleg op de bodem leggen voor hij in de oven gaat! Anders wordt hij te zwaar en zal de bodem niet kunnen rijzen / kunnen er geen luchtbelletjes in het deeg ontstaan.
Come quickly, I'm tasting stars!

Gesloten