Geschiedenis

Wel Jong Niet Hetero ontstond in 1994, maar al in 1969 organiseerden de eerste holebi-jongeren zich. 

 

Holebi-jongeren laten van zich horen 

In 1969 ontstonden de eerste holebigroepen die zich specifiek tot jongeren richtten. De Leuvense Studentenwerkgroep Homofilie en de Gentse Studentenwerkgroep Homofilie hadden geen leeftijdsgrens en hadden enkel studenten als leden. 

Midden jaren '70 werd een eerste holebi-jongerengroep avant la lettre opgericht: de Aktiegroep Homofiele Jongeren (AHJ). Er was geen expliciete leeftijdsgrens maar jongeren waren al vanaf 16 jaar welkom. 

In de jaren '80 kwam de ommekeer en ontstond er een nieuw fenomeen: organisaties voor en door 'homojongeren'. Niet zonder wisselend succes organiseerden homoseksuele jongeren zich. Vooral in de grote steden als Antwerpen, Leuven en Gent startten jongeren een homojongerengroep. Zo is Verkeerd Geparkeerd in Gent de langst levende holebi-jongerengroep, opgericht in oktober 1987. 

 

WJNH ziet het daglicht 

In 1994 werd een samenwerking op touw gezet tussen verschillende 'coming-out'-groepen. Enkele jongeren uit Enig Verschil, Verkeerd Geparkeerd en Het Goede Spoor (nu &of) gingen samen zitten en organiseerden de allereerste holebi-jongerentrefdag op 11 juli 1994 in Blankenberge. 

Meer dan 60 meisjes en jongens uit het Vlaamse land zakten af naar de badstad voor een dag vol plezier, ontspanning en coming-out. ”Leuk voor de deelnemers” werd achteraf gezegd, maar ”Waarom ook niet eens elkaars werking vergelijken”?. De jongeren besloten daarom samen op kaderweekend te gaan (Eeklo, oktober 1994). 

Tijdens dit weekend groeide de idee om een meerdaagse activiteit voor leden te organiseren. De eerste ”homojongeren5daagse” vond plaats van 17 tot 21 juli 1995 in Schaffen bij Diest. Het was een primeur in Vlaanderen & Europa. Op dit kamp werd de naam ”Wel Jong Niet Hetero” voor het eerst gebruikt. De naam was geďnspireerd door de groep 'Verkeerd Geparkeerd', die op de toenmalige Roze Zaterdag deze naam gebruikte als opvallende slogan. Het was een duidelijke allusie op de 'Wel jong niet gek'-campagne voor een veiliger verkeer. 

In 1995 werd gestart met de uitgave van een Jongen Jongen zakboekje. Dit is en blijft een handig boekje met basisinformatie over holebiseksualiteit in al zijn aspecten. Snel daarna volgde ook een Meisje Meisje zakboekje. Deze zakboekjes kregen een nieuwe look en inhoud in 2005. Ondertussen zagen ook andere nieuwe initiatieven zoals Min19 het levenslicht. 

Sinds 1996 wordt er regelmatig een overleg georganiseerd tussen de verschillende holebi-jongerengroepen. Aansluitingscriteria en statuten worden opgesteld, groepen worden begeleid in hun werking, … Ondertussen ontstonden ook in de kleinere steden initiatieven voor holebi-jongeren. 

 

De verdere uitbouw 

In 1997 werd een vrijwilliger als coördinator aangesteld om de structurele groei te kunnen bijhouden. Groot keerpunt was de komst van een beroepskracht in 1999 die zorgde voor professionele ondersteuning. Door projecten via Gelijke Kansen en Jeugd kon de werking van WJNH verder stabiliseren en verruimen. 

Ook structureel werd WJNH steeds professioneler: WJNH werd een vzw, de algemene structuur werd uitgebouwd met verschillende teams en de vrijwilligers dachten samen met de holebi-jongerengroepen na over de toekomstvisie. Jongeren stonden aan de wieg van WJNH en maakten er een sterk uitgebouwde vrijwilligersorganisatie van. 

 

WJNH als landelijk erkend jeugdwerk 

Sinds 31 december 2002 is Wel Jong Niet Hetero vzw erkend als landelijk georganiseerde jeugdvereniging. Deze erkenning kwam er vooral dankzij het nieuwe jeugddecreet, dat ook kleinere organisaties zoals WJNH de mogelijkheid bood om landelijk erkend te worden. 

Dankzij projectsubsidies van Jeugd en Gelijke Kansen kon WJNH heel wat dromen waar maken de laatste jaren. Een eigen holebi-programma op Jim (shOut) of een aanwezigheid op de grootste zomerfestivals (met een gelstand) leken onrealistisch maar dankzij de inzet van heel wat vrijwilligers en beroepskrachten kwamen deze projecten toch van de grond. 

Begin 2006 ziet Plan B het levenslicht. Holebitwintigers die de jongerengroepen ontgroeid zijn, krijgen nu een gevarieerd activiteitenaanbod specifiek op maat van holebi-jongeren tussen 24 en 30 jaar. 

 

Nieuw aanbod meerdaagse activiteiten 

Het Holebikamp is niet meer. Na elf jaar is het vanaf 2007 tijd voor een heel nieuw concept. Niet getreurd, in het nieuwe aanbod van Wel Jong Niet Hetero vinden nog meer jongeren wat ze zoeken. 

Min19 gaat voortaan elk jaar op kamp met holebi-jongeren tot 19 jaar. De jongste holebi's kunnen ook mee op weekend met Min19. Plezier en vrienden maken staan centraal. 

Plan B trekt er voortaan twee keer per jaar een weekend op uit met holebi-jongeren tussen 24 en 30. Eind 2007 staat er zelfs een citytrip op het programma! De inhoud is aangepast aan de leeftijd van de deelnemers en de Plan B'ers gaan avontuur niet uit de weg. 

Daarnaast organiseert Wel Jong Niet Hetero voortaan een tot drie themaweekends per jaar. Dat geeft ons de ruimte om nieuwe concepten uit te proberen, al zal er zeker een introweekend zijn voor al wie nog wat nieuw is in de holebiwereld. De themaweekends zijn er voor jongeren van 18 tot en met 24 jaar. 

 

20 jaar WJNH

In 2014 vieren we als organisatie onze twintigste verjaardag.